Von der Leynova in Michel podpisala sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz EU

1

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta danes podpisala sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Zdaj ga mora ratificirati samo še Evropski parlament, ki bo to predvidoma storil v sredo. Tako bo lahko Otok 31. januarja zapustil EU.

“S Charlesom Michelom sva ravnokar podpisala sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, s čimer sva odprla pot ratifikaciji v Evropskem parlamentu,” je na Twitterju zapisala von der Leynova.

Michel je prav tako na Twitterju zapisal, da sta s predsednico komisije podpisala sporazum o brexitu. “Stvari se bodo zagotovo spremenile, vendar pa bo naše prijateljstvo ostalo. Začenjamo novo poglavje kot partnerji in zavezniki,” je sporočil. “Nestrpno pričakujem, da bomo skupaj pisali to novo stran,” je dodal.

Ločitveni sporazum pokriva pravice državljanov, finančno poravnavo in vprašanje meje na irskem otoku ter opredeljuje prehodno obdobje, ki bo trajalo do konca leta 2020 in ga je mogoče podaljšati za največ dve leti.

Zdaj ga mora ratificirati še Evropski parlament, ki bo to predvidoma storil v sredo. Nato bodo v četrtek dogovor potrdili še veleposlaniki držav članic pri EU, tako da bo lahko Združeno kraljestvo unijo zapustilo z dogovorom v petek, 31. januarja, so sporočili z Evropskega sveta.

Postopek potrjevanja v Veliki Britaniji se je zaključil že v četrtek, ko je britanska kraljica Elizabeta II. podpisala zakon o izstopnem sporazumu. Britanski parlament je zakon, s katerim so sporazum uzakonili, dokončno potrdil v sredo.

Po brexitu bo sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem bo Združeno kraljestvo ohranilo vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik. Zato bo tudi moralo spoštovati vso evropsko zakonodajo, ne bo pa sodelovalo pri odločanju. V prehodnem obdobju morata strani doseči dogovor o prihodnjih odnosih. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Ja oblikujejo novo, novo svetovno ureditev pod vodstvom ZDA, Anglije, Rusije in Kitajske.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen