V Španiji v zvezi s katalonskim referendumom začeli soditi nekdanjemu vodji katalonske policije

0

V Španiji so danes začeli soditi nekdanjemu vodji katalonske policije Mossos d’Esquadra Josepu Lluisu Traperu in še trem nekdanjim visokim predstavnikom policije zaradi njihove vloge pri poskusu osamosvajanja Katalonije. Sojenje naj bi se končalo 19. marca, grozi pa jim do 11 let zapora.

Tožilstvo Traperu očita upor in zanj zahteva 11 let zapora. Upora sta obtožena tudi nekdanji visoki predstavnik katalonske policije Pere Soler in nekdanji visoki predstavnik katalonskega notranjega ministrstva Cesar Puig. Tudi zanju zahtevajo 11 let zapora. Nekdanja policistka Teresa Laplana pa je obtožena vstajništva in ji grozijo štiri leta zapora.

Tožilci so sicer danes sporočili, da bodo preučili možnost blažje obtožbe vstajništva namesto upora. Nekdanji politični in civilnodružbeni voditelji so bili namreč oktobra lani obsojeni na do 13 let zapora zaradi vstajništva. Tožilstvo pa jih je obtožilo upora.

Višje sodišče na obrobju Madrida se bo osredotočilo na vlogo policije Mossos d’Esquadra pri organizaciji referenduma o katalonski neodvisnosti 1. oktobra 2017. Tožilstvo regionalni policiji očita “popolno pasivnost” pri preprečevanju referenduma.

Trapero je na sojenju nekdanjim katalonskim voditeljem, ki je potekalo lani, zatrdil, da niso imeli nobenega načrta, “da bi olajšali glasovanje”. Nekdanje politične voditelje je označil za neodgovorne. Dodal je, da so bili celo pripravljeni aretirati tedanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta.

V okviru sojenja, ki se bo predvidoma končalo 19. marca, bodo zaslišali okoli 110 prič, med njimi tudi nekatere zaprte nekdanje voditelje Katalonije.

Španska vlada je vodstvo katalonske policije, vključno s Traperom, odstavila 28. oktobra, dan po tistem, ko je v skladu s 155. členom španske ustave prevzela nadzor nad Katalonijo. To je storila, potem ko je katalonski parlament enostransko razglasil neodvisnost Katalonije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen