V Mariboru bo zaradi obnove zaprta Koroška cesta, zato potrebna strpnost

0

V Mariboru bodo v okviru obnove Glavnega trga in Koroške ceste prihodnji teden zaprli omenjeno cesto. Zato bo moten dostop do mestnega jedra in močneje obremenjene druge prometne poti. “Prehajamo v najzahtevnejši del projekta, ki bo najbolj obremenil prometne tokove v mestu. Zato prosimo za strpnost,” poziva podžupan Samo Peter Medved.

Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, so za uvedbo popolne zapore izbrali petek, ko je konec delovnega tedna in zato manj prometne gneče. “Bo pa verjetno ponedeljek bolj stresen,” je dodal.

Na Glavnem trgu so dela začeli konec oktobra, a še ni bilo treba ustaviti prometa. Zdaj gradbene stroje prestavljajo na Koroško cesto, ki vodi mimo tega trga in predstavlja pomembno prometno žilo od vzhoda do zahoda mestnega središča, zato je potrebna popolna zapora. Trajala bo od 31. januarja do predvidoma konca aprila.

V prvi fazi bo popolnoma zaprta cesta med krožiščem pri Starem mostu do uvoza k Prostovoljnemu gasilskemu društvu Maribor mesto. Dostop v odprti del Koroške ceste bo v tem času možen le z zahodne strani, torej iz smeri glavne tržnice. V drugi fazi bo zapora tudi na odseku med tržnico in uvozom h gasilcem. Ti se bodo začasno preselili na glavno avtobusno postajo.

Po besedah vodje gradnje iz podjetja Nigrad Simona Planinca bodo uredili koridorje za pešce in kolesarje, stanovalci in poslovni subjekti na Koroški cesti pa bodo dobili začasne dovolilnice za parkiranje drugod.

Omenjeni odsek Koroške ceste dnevno prevozi med 14.000 in 15.000 vozil, zato bo zapora vplivala na prometne tokove v mestu. Na podlagi ugotovitev iz časa poskusne zapore pred leti pričakujejo povečan promet na Starem in Koroškem mostu, po Maistrovi in Krekovi ulici ter na Lentu.

Mestne oblasti so v sodelovanju z mariborsko fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo pripravili vrsto ukrepov, s katerimi bodo poskušali omiliti zadevo. Med njimi je začasna semaforizacija križišča Krekove in Strossmayerjeve ulice, spremembe semaforskih programov v drugih križiščih, spremenjena prometna ureditev v križišču Cankarjeve ulice in Partizanske ceste in sprememba parkirnega režima v Maistrovi in Mladinski ulici. V slednji so številne šole, zato bodo tam dodatno osvetlili prehode za pešce, v prvih 14 dneh pa bodo prostovoljci pomagali otrokom čez cesto. “Zaradi gostote prometa sicer ni pričakovati večjih hitrosti,” je povedal Medved.

Spremembe bodo tudi v mestnem avtobusnem prometu, medkrajevni promet pa bo preusmerjen na desni breg Drave. “Poseg na Koroški cesti je priložnost, da vsaj nekateri vozniki premislijo o spremembi načina potovanja in ne zgolj o alternativnih poteh,” je poudaril Matej Moharić z omenjene fakultete.

Projekt prenove Glavnega trga in Koroške ceste je ocenjen na 4,95 milijona evrov, od tega bo 2,1 milijona evrov iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Prenova teče po arhitekturni rešitvi iz leta 2010, po kateri je predvideno enotno tlakovanje ceste in trga. Slednji dobi novo urbano opremo in vodni motiv s curki, cesta in pločnik na Koroški cesti pa bosta izravnana.

Ne bo pa po prenovi bistvenih sprememb v vodenju cestnega prometa, saj zaenkrat ni zagotovljenih ustreznih alternativnih prometnih poti. Tako bo na Koroški ostal dvosmerni promet, bodo pa na začetku in koncu ceste potopni valji, s katerimi bodo lahko cesto po potrebi zaprli za promet. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen