V Črni na Koroškem začenjajo 28. prireditev Gradovi kralja Matjaža

0

S pohodom in iskanjem zaklada ter slalomom ob soju bakel za pokal kralja Matjaža popoldne v Črni na Koroškem začenjajo 28. prireditev Gradovi kralja Matjaža. Osrednji del tridnevnega dogajanja bo v soboto, ko bodo v Črni gradili snežne gradove. Snega za smuko, gradnjo gradov in zabavo najmlajših imajo dovolj. Pričakujejo več tisoč obiskovalcev.

V Črni na Koroškem, kjer se v soboto po nekaterih vremenskih napovedih obeta tudi nekaj sneženja, bodo gradnjo snežnih gradov začeli ob 10. uri, pred tem pa se bodo zainteresirane ekipe še lahko prijavile za sodelovanje.

Gradnja snežnih gradov, ki je v preteklosti potekala v Podpeci, se bo letos drugo leto zapored odvijala na Matevžavih travnikih pod črnjanskim stadionom. Pričakujejo okoli 30 ekip, ki se bodo čez dan tudi predstavile na prireditvenem odru, gradnjo pa bo spremljala še vrsta drugih zabavnih dogodkov.

Letos bodo med drugim snežne gradove gradile Unesco šole, ki bodo z gradnjo zaključile ob 14. uri, vsi ostali pa ob 16. uri. Ob koncu gradnje vsako leto na prizorišču pravljično vzdušje dopolnijo s prižganimi baklami in svečami, zgrajene skulpture pa si pridejo ogledati obiskovalci od blizu in daleč.

Najboljše snežne skulpture bodo razglasili v soboto ob 18. uri. Nedelja pa bo, kot je to že tradicija prireditve, namenjena najmlajšim, za katere pripravljajo delavnice in predstave, seveda jih bo obiskal tudi kralj Matjaž.

Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, ki se je z delegacijo nedavno mudila na Kitajskem pri pobratenem mestu Harbin, ta konec tedna v Črni pričakuje nekaj tisoč obiskovalcev, ki jih vabi, da si ogledajo tudi druge znamenitosti Črne, med drugim olimpijski muzej in bližnji muzej Podzemlje Pece. Delegacijo iz Harbina, ki je po vsem svetu poznan po izjemnih ledenih in snežnih skulpturah, županja v Črni pričakuje prihodnje leto na 29. prireditvi Gradovi kralja Matjaža. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen