V Bagdadu več tisoč protestnikov proti ameriškim vojakom v Iraku

0

Na ulicah Bagdada se je danes zbralo več tisoč podpornikov iraškega klerika Moktade al Sadra, ki zahtevajo umik ameriških in drugih tujih vojakov iz Iraka. Ameriška vojaška navzočnost v Iraku je sicer na tapeti, vse odkar so ZDA v Iraku v začetku januarja likvidirale iranskega generala Kasema Solejmanija.

Že v zgodnjih jutranjih urah se je v četrti Jadirija zbralo več tisoč ljudi. “Ven, ven, okupator,” so vzklikali nekateri. “Da suverenosti,” pa so kričali drugi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od Sadrovih sodelavcev je na shodu prebral njegovo izjavo, v kateri je zahteval odhod vseh tujih vojakov iz Iraka, prekinitev vseh varnostnih dogovorov z ZDA ter zaprtje iraškega zračnega prostora za ameriška vojaška in izvidniška letala. Predsednika ZDA Donalda Trumpa pa je pozval, naj ne bo “aroganten” pri naslavljanju iraških voditeljev.

“Če bo vse to uresničeno, bomo (ZDA) obravnavali kot državo, ki ne okupira – drugače jo bomo obravnavali kot državo, sovražno do Iraka,” je poudaril.

Ameriška vojaška prisotnost v Iraku je na tapeti, vse odkar so ZDA v začetku januarja v Bagdadu likvidirale iranskega generala Solejmanija. Na to je Iran odgovoril z letalskimi napadi na dve vojaški bazi v Iraku, v katerih so tudi ameriški vojaki.

Kmalu po ameriškem napadu z dronom je iraški parlament sprejel resolucijo, v kateri je pozval k umiku vseh tujih vojakov iz države, med katerimi je okoli 5200 Američanov. Resolucija ni bila zavezujoča, umik pa bi morala zahtevati iraška vlada.

Posebni odposlanec ZDA za mednarodno koalicijo proti skrajni skupini Islamska država James Jeffrey je v četrtek povedal, da vladi ZDA in Iraka o umiku ne razpravljata.

Na ločenih protestih so se medtem zbrali tudi protestniki, ki že od oktobra od iraških oblasti zahtevajo reforme. Eden od njih je dejal, da jih al Sadr ne predstavlja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen