Srbi niti na pobudo ZDA ne bodo vzpostavili dialoga s Prištino

1

ZDA so predstavile nov predlog za obnovitev dialoga med Srbijo in Kosovom, ki predvideva odpravo kosovskih carin na srbsko blago in konec srbske kampanje za umik priznanja Kosova. Srbija je ta predlog že zavrnila, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Na Kosovu sem rekel, da morajo odpraviti carine, obenem pa bom vztrajal, da Srbija konča kampanjo za umik priznanja Kosova. To se mora zgoditi istočasno, in če sem iskren, mislim, da se bo to kmalu zgodilo,” je v četrtek ob prihodu v Beograd povedal posebni odposlanec ZDA za pogovore med Beogradom in Prištino Richard Grenell.

Poudaril je, da se je treba osredotočiti na gospodarski razvoj in ustvarjanje novih delovnih mest, ne pa na politična vprašanja. “Vendar mi predsednik Donald Trump ne bo dovolil, da to dolgo delam, če ne bo napredka,” je izpostavil. Izrazil je upanje, da bosta Srbija in Kosovo izkoristila to priložnost.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po današnjem srečanju z Grenellom zavrnil ta predlog. “Ne morem sprejeti enačenja carin s kampanjo proti priznanju Kosova,” je poudaril.

Grenell se je v četrtek na Kosovu sestal s tamkajšnjim predsednikom Hashimom Thacijem ter vodjema največjih kosovskih strank Iso Mustafo in Albinom Kurtijem. Slednji je slavil na oktobrskih parlamentarnih volitvah in je v ponedeljek prejel mandat za sestavo nove kosovske vlade.

Pogajanja o normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom, ki potekajo pod okriljem EU, so v slepi ulici od konca leta 2018, ko je Priština uvedla carine na srbsko blago. Uvedla jih je, ker je Beograd preprečil sprejem Kosova v Interpol. Kosovo kljub pritiskom ZDA in EU vztraja pri carinah, zaradi česar Srbija zavrača nadaljevanje pogovorov. Druge države skuša Srbija ob tem prepričati, naj umaknejo priznanje Kosova.

Število komentarjev: 1
  1. Hit pravi

    Slobin duh vlada Srbiji, kot Kučanov Sloveniji

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen