Slovenski delegati, ki so odkorakali s kongresa ZKJ pred 30 leti: To so bili koraki do osamosvojitve Slovenije!?!

15

Danes mineva 30 let od odhoda delegatov tedanje slovenske zveze komunistov z zadnjega, 14. kongresa Zveze komunistov Jugoslavije. Na današnjem simpoziju ob obletnici so se tedanji delegati dogajanja spomnili kot enega izmed pomembnih korakov na poti k razpadu Jugoslavije ter demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije.

PREBERITE ŠE TOZadnjega kongresa ZKJ pred 30 leti se bomo spominjali na državni ravni!? Kučan pa takrat: “Počakajte še malo. Saj se ne mudi. Bomo že šli.”

Pred 30 leti so namreč delegati Zveze komunistov Slovenije (ZKS) protestno zapustili kongres Zveze komunistov Jugoslavije (ZKJ). Na kongresu je slovenska delegacija predlagala sprejetje dokumentov, ki bi prinesli več demokracije znotraj SFRJ in prenovo ZKJ. Ker večina njihovih predlogov, med drugim pobude za avtonomijo republiških organizacij ZKJ, ni podprla, so kongres zapustili.

Ob obletnici so v SD v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije danes pripravili simpozij z naslovom 30 let Evrope zdaj. Udeležence je nagovoril predsednik SD in DZ Dejan Židan, ki je poudaril, da samostojna država ni produkt enkratnega dogodka, pač pa je bilo za to potrebnih mnogo pomembnih korakov. Eden najpomembnejših je bil po njegovih besedah ravno odhod slovenske delegacije s kongresa ZKJ, ki je bil strateško premišljen in je terjal veliko osebnega poguma delegatov, ki so “zmogli narediti to, kar je Slovenija potrebovala”.

ZAKAJ SE JE OD PANČEVSKEGA POSLOVIL KUČAN?

»Poslovil sem se od predsednika (Milana) Pančevskega, kar tam za mizo delovnega predsedstva. Ko sem mu dal roko, je bil zelo presenečen in me je vprašal, kam gremo. Odgovoril sem mu, da zapuščamo kongres; občutek sem imel, da je pravzaprav šele takrat v celoti dojel, kaj je Ciril Ribičič pravzaprav povedal.« Milan Kučan, februar 1990

Dogajanje v zgodnjih jutranjih urah 23. januarja 1990. Ob odhodu slovenskih komunistov iz 14. kongresa ZKJ se je Milan Kučan še moral posloviti od svojega kolega Pančevskega, zadnjega predsednika predsedstva CK ZKJ, predtem šefa makedonske partije. Pomenljivo je seveda bilo, da se je od Pančevskega poslovil Kučan, ne pa Ribičič kot takratni uradni šef slovenske partije. To je bil lep pokazatelj, da je Kučan vedno bil tisti vrhovni boter iz ozadja, ki je sprejemal vse ključne odločitve. Tak sistem je Kučan izjaval tudi po osamosvojitvi Slovenije, ne glede na to, kdo je bil uradni prvi človek na izvršilni funkciji v državi. Bila je le ena izjema, ki ni nikoli poslušala Kučanovega diktata iz ozadja. Ime ji je bilo Janez Janša.

Nekdanji predsednik republike in nekdanji član Centralnega komiteja ZKJ Milan Kučan je dodal, da je šlo za dve vrsti poguma. Ena je povezana z neposrednimi grožnjami, ki so bile realne, druga pa z odločitvijo, da zapustijo kongres ZKJ in državo. Po njegovih besedah tudi ni bilo vseeno, na kakšen način odidejo: “Ali pustimo vtis, da smo zbežali, ali pa odidemo dostojanstveno”.

Tudi v luči današnjih razprav o tedanjem dogajanju se mu zdi pomembno poudariti, da so odšli po svoji volji in so vedeli, zakaj odhajajo. Poudaril je še, da je bil odhod delegacije posledica usklajenih stališč v slovenskem političnem vodstvu. “Če ne bi bilo, se danes o tem ne bi pogovarjali,” je dodal.

Da so bila stališča ZKS usklajena in da je bila slovenska delegacija pripravljena na odhod s kongresa, je potrdil tudi takratni predsednik ZKS in vodja delegacije Ciril Ribičič. Že iz sklepa ZKS je bilo očitno, da bodo vztrajali pri nekaterih zahtevah, med drugim sprejemu pobude za avtonomijo republiških organizacij ZKJ. Po Ribičičevih besedah je bilo jasno, da drugačne odločitve ne bodo spoštovali.

Ribičič je še poudaril, da je bila Slovenija redko tista, ki je vplivala na mednarodne odnose, a odhod slovenske delegacije s kongresa je bil eden teh trenutkov. “Dejstvo je, da smo vplivali na to, kako so se stvari odvijale tudi v drugih državah,” je dodal.

Da so na kongres prišli pripravljeni, je poudaril tudi član slovenske delegacije in nekdanji predsednik ZLSD Janez Kocijančič. Kot je dodal, so izkoristili zgodovinsko priložnost in opravili svojo vlogo. Ob tem je opozoril, da si nekateri prisvajajo zasluge za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije. “Imamo kar nekaj egotripov, ki poudarjajo svojo zgodovinsko vlogo,” je poudaril. Dodal je, da se je Slovenija osamosvojila zaradi razpoloženja slovenskega naroda.

Tudi tedanji delegat Lev Kreft je zavrnil navedbe, da naj bi slovensko partijo v spremembo stališč prisila desnica. Kot je poudaril, je bilo predsedstvo ZKS “ena velika koalicija”, ki je odigrala izjemno vlogo v procesu osamosvajanja.

Očitke, da so bili prisiljeni v spremembo stališč, je zavrnila tudi delegatka Sonja Lokar. Kot je dejala, so na kongres prišli zelo dobro pripravljeni in poenoteni. Zelo pomembno se jim je zdelo pokazati, “da iz Jugoslavije ne odhajamo zato, ker nas mečejo iz nje, ampak ker imamo drugačen projekt”. (sta/ured)

Št. komentarjev: 15
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Kaj k bi nehal bluzit, da je slovenistan samostojen in osamosvojen.
  Slovenistan nima denarne suverenosti, ne more z denarno politiko vplivat na politiko gospodarske rasti in zaposlovanja. Države članice v lager nimajo praktičn nobenga vpliva na monetarno politiko ECB, ki je v zasebni lasti.
  V kakšni suverenosti bluzite?
  boditevcvetju

 2. Jernej pravi

  Tile pa so res smešni,jim sploh kdo verjame ko pravijo, da so oni zaslužni za slovensko osamosvojitev???

 3. roman naprudnik pravi

  bedarija,da so to bili koraki k samostojni Sloveniji!!
  naj se nehajo lagati sam sebi!

 4. Nulla pravi

  Navadni lažnivci iz kučanovega brloga!

 5. Joško pravi

  Roman in Nula.vidi se iz komentarjada sta rojena davno po teh dogodkih.
  lep pozdrav
  Joško

  1. Johan pravi

   Ti komentatorji so takrat, očitno, še lulali v hlačke, Joško!

  2. Pubec pravi

   Res , Joško prav imaš

 6. Joško pravi

  od kdaj pa brišete komentarje ,ki Vam niso pogodu
  Lp Joško

 7. Re gornjemu pravi

  Ja Joško, to je pa na politemkisu vsakdanje. Napišeš lahko, samo ENO NJIHOVO ( njegovo). resnico, vse ostalo brišejo

 8. raft pravi

  Repetaš, Joško in pa Pubec serjejo skozi isto ri-tno luknjo.

  1. Re gornjemu pravi

   Skoraj kot ti in bruh

 9. bruh pravi

  prav smešno opazovati te stare komunistićne zločinske mafijske smrdeče pra sce …ajd..in njihove prav tako hinavske, mafijske, nestrpne, ogabne smrdeče rdeče podpornike ovde…ajd…

 10. bruh pravi

  naši zločinski mafijski komunisti so pač takrat spoznali, da so dokončno bankrotirali in za je bali vse…..in odločili da postanejo navadni jugobalkanski kao “demokrat ićni” mafijski levičarji, da ostanejo na oblasti in pri kori tu……..tam kjer so največ klali , morili in posledično demografsko vrzel zapolnili z uvažanjem najbolj ogabnih smrdečih mafijski komunajzerskih rdečih jugopra scev in jugosvi nj, tam je njihova volilna baza najbolj mafijsko totalitarno zvesta..v slovenistanu kot recimo kroaciji…… v rijeci kot istri je mafijska volilna discipiniranost najbolj smrdeča in totalitarna..…sovraštvo do drugače mislečih pa skoraj zločinsko še dandanes ……
  zgleda ,da ti smrdeči jugopra sci in svi nje v rijeci želijo z EU denarjem hinavsko in proslavljati komunistična klanja…….ni kaj ….smrdeči gn oj ostane smrdeči gn oj…vedno….četudi zleze v EUropo….ajd…..

 11. linke pravi

  slovenski komunisti se nikoli niso odrekli jugoslaviji. pred 30 leti so samo zvito odšli iz miloševićevih krempljev v pod alpsko rdečo enklavo in nadaljevali z delo bratstva in enotnosti , zato pa imamo danes to kar imamo. Bi jih morali takrat utišati enkrat za vselej, kot pravijo srbijanci ” milom ili još bolje silom.

 12. raft pravi

  Linke pravi Pred 42 minut
  slovenski komunisti se nikoli niso odrekli jugoslaviji. pred 30 leti so samo zvito odšli iz miloševićevih krempljev v pod alpsko rdečo enklavo in nadaljevali z delo bratstva in enotnosti , zato pa imamo danes to kar imamo. Bi jih morali takrat utišati enkrat za vselej, kot pravijo srbijanci ” milom ili još bolje silom
  ——————–
  Pride popravni izpit. Sedaj so se nakotili poleg slovenskih tudi sovražniki Slovencev iz balkanske vuko-je-bine. Pomembno bo, da nam nihče ne uide.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen