Slovenija z Eurotransplantom letno izmenja do 60 organov

0

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zaznamujejo 20. obletnico pridružitve mednarodni neprofitni organizaciji Eurotransplant. Vsako leto Slovenija z organizacijo izmenja od 50 do 60 organov, kar predstavlja 60 odstotkov vseh presaditev. V Sloveniji so presaditve nadpovprečno uspešne, so pojasnili na današnji novinarski konferenci.

Organizacija Eurotransplant združuje osem držav. Na skupnem čakalnem seznamu je trenutno 13.985 bolnikov. Lani so presadili 6973 organov od 2041 umrlih darovalcev. Sistem deluje na menjavi, vsakemu bolniku iščejo najbolj primeren organ. Država dobi toliko organov, kot jih tudi posreduje v tujino.

Letos v UKC Ljubljana zaznamujejo tudi 50. obletnico prve presaditve organa, ko so leta 1970 od živega donatorja presadili ledvico. “Transplantacija organov je eden največjih dosežkov medicine 20. stoletja. Tudi danes se jemlje za strokovno in logistično najbolj kompleksno medicinsko intervencijo,” je opozorila strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar.

Ob koncu leta 2018 je v UKC zaživel tudi program presaditve pljuč. V letu 2018 so opravili dve presaditvi, leta 2019 pa deset. V Sloveniji je tako mogoča presaditev vseh organov, ki jih presajajo drugod po svetu, je poudaril vodja centra za transplantacijsko dejavnost Ivan Kneževič.

Letno običajno presadijo med 110 in 120 organov, lani so jih presadili nekaj manj. To gre pripisati novim pravilom Eurotransplanta za presaditev ledvic, je pojasnil Kneževič. Do konca januarja pričakujejo prilagoditev sistema tako, da manjše države ne bodo več v slabšem položaju.

Sicer je Slovenija pri presaditvah organov uspešna. “Imamo največ presaditev srca na svetu na prebivalca, celo več kot v ZDA,” je poudaril Kneževič. Tudi rezultati presaditev so v Sloveniji boljši kot v državah članicah Eurotransplanta.

Za nadaljnji razvoj transplantacijske dejavnosti pa so nujni novi prostori, je opozoril generalni direktor UKC Janez Poklukar. “Te ta trenutek vidimo v novih prostorih na trenutni lokaciji zavoda za varstvo pri delu, kjer bi skušali združiti vso transplantacijsko dejavnost. Na drugi strani pa s Slovenija-transplantom na novo podpisujemo osveženo pogodbo, ki obema zavodoma daje nove priložnosti za razvoj in medsebojno sodelovanje,” je dodal.

V centru za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana so lani presadili 96 organov, to je 38 ledvic, 22 src, 24 jeter, 11 pljuč (od tega eno na Dunaju) in eno trebušno slinavko. Na čakalnem seznamu je 227 bolnikov. Na srce čaka 55 bolnikov, na ledvico 138 in na jetra 35.

Slovenija pa dosega tudi visoko privolitev svojcev v darovanje. Z darovanjem se strinja 78 odstotkov svojcev. V Nemčiji na primer v darovanje privoli le okoli 50 odstotkov svojcev, je poudarila direktorica zavoda Slovenija-transplant Danica Avsec.

V registru je vpisanih 9872 oseb. V register se je mogoče vpisati osebno na pooblaščenih mestih oziroma na portalu e-uprave. Podatek se po vpisu zaklene, bolnišnični koordinatorji lahko do njega dostopajo šele po smrti darovalca. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen