Škof Peter Štumpf: “Če bo moral odstopiti nadškof Stanislav Zore, bom odstopil tudi jaz!”

3

Ob zahtevi civilne iniciative Dovolj po odstopu nadškofa Stanislava Zoreta je škof Peter Štumpf iz Murske Sobote na Facebooku zapisal:

“Nadškofa Stanislava Zoreta poznam kot velikega poštenjaka in popolnoma podpiram izjavo Slovenske škofovske konference (SŠK), da ima pri zaščiti otrok in mladoletnih prav on velike zasluge za sedanje zadnje smernice o zaščiti mladoletnih. Nadškof Zore je zame maksimalni poštenjak, tako v moralnem kot tudi duhovnem pogledu. Je izvrsten pastir, pravi sobrat škofom in duhovnikom ter vernikom. Nekateri bi radi, da bi škofje delali čudeže, delamo po najboljši volji, znanju in močeh. Zato izražam sobratu Stanislavu svojo solidarnost.

V Škofiji Murska Sobota se soočam s problemom spolnih zlorab,izvajam ničelno toleranco do vseh anomalij, jih odpravljam in formiram duhovnike po določilih kanonskega prava, smernicah papeža Frančiška in navodilih Slovenske škofovske konference. Pri izvajanju ničelne tolerance mi pomagajo strokovne in pravne službe. Pri tem podpiram dobronamerno in konstruktivno delo civilnih iniciativ, strokovnih služb in tudi posameznikov, ki mi pri tem pomagajo z informacijami in strokovnim svetovanjem. Še naprej bom sodeloval tako s civilnimi iniciativami kot z Ekspertno skupino za reševanje spolnih zlorab pri SŠK in vsemi, ki se iskreno trudijo za zaščito otrok in mladoletnih.

Hudo mi je za vse žrtve, ki zaradi tega trpijo, kakor tudi za tiste duhovnike, kolikor so bili krivo ovadeni in so postali žrtve negativnih namer posameznikov ali civilnih iniciativ. Iz lastnih izkušenj vem, da ti postopki trajajo zelo dolgo in je pri tem potrebno upoštevati strokovne službe. Zato je popolnoma razumljivo, da se tudi v ljubljanski nadškofiji ne morejo rešiti vsi primeri kar čez noč.

Vsak škof je pri svojem delu in odločanju svoboden, zato ne more biti suženj vseh mogočih mnenj in zahtev, tudi če so predstavljene kot še tako »svete« ali »pravične«; vsak škof je omejen s svojim zdravjem, časom, svojimi močnimi in šibkimi točkami. Ker je samo človek, ne more delati čudežev. Tako nadškof Zore kot vsi škofje, sem prepričan, da delamo po svoji najboljših močeh in z najboljšim namenom.

Če bo moral odstopiti nadškof Stanislav Zore, bom odstopil tudi jaz. Molim za njega in vso slovensko Cerkev v upanju, da vse te zadeve dobijo takšen epilog, ki bo govoril o Božji pravičnosti in usmiljenju.”

V Civilni iniciativi Dovolj.je so namreč v sredo na novinarski konferenci predstavili svoj pogled na preprečevanje in razkrivanje spolnih zlorab v Cerkvi. Kot so povedali, po 11 mesecih svojega dela spoznavajo, da v Cerkvi na Slovenskem prihaja “do sistemskega prikrivanja spolnih zlorab in njihovega zavestnega pometanja pod preprogo”. Zato so k odstopu pozvali Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe – lazaristov Tomaža Mavriča. Slednjemu očitajo, da se je neustrezno odzval na obtožbe glede domnevnih spolnih zlorab duhovnika Jožeta Planinška.

V SŠK so sicer očitke o prikrivanju spolnih zlorab danes še enkrat obširneje zavrnili. Kot so med drugim zapisali, škofje pri svojem ravnanju upoštevajo vsa določila državne in cerkvene zakonodaje. “Vsak škof, duhovnik in pastoralni delavec je dolžan pristojnim državnim ustanovam naznaniti vsak sum, indic ali informacijo o spolni zlorabi (ne glede na čas dogodka), s katero je soočen pri ali v zvezi z opravljanjem verske dejavnosti, in sicer v najkrajšem možnem času. Dokler ni sum utemeljen, je pastoralni delavec umaknjen iz pastoralnega dela z otroki in mladoletnimi,” so zapisali.

Kot so poudarili, tudi ne držijo nekatere trditve, da škofje nočejo odpraviti zastaralnih rokov za primere domnevnih spolnih zlorab, za katere ni mogoče začeti civilnih in cerkvenih postopkov: “Škofje so pri svojem delu zavezani načelom pravne države in zastaralnim rokom, ki veljajo po državni zakonodaji. V primeru cerkvenih postopkov pa velja, da jih vse primere obravnava Kongregacija za nauk vere, ki lahko po lastni presoji (in ne na pobudo škofov) zastaralni rok odpravi.”

Št. komentarjev: 3
  1. Rokovnjac pravi

    Tele spolne zlorabe grejo vse predalec.Nekateri prijavijo zlorabo se po tridesetih letih.V najvec slucajih oskodovancem ali takozvanim zlorabljencem disi samodenar in to,da diskreditirajo duhovscino.Med vojno so duhovnike enostavno usmrtili,danes jih ne morejo kar tako in tudi nocejo,dokler se lahko iztrzi kaksen ojrovcek!

  2. Zvesti vernik pravi

    dovolj.je – DOVOLJ JE! Krti! Radi bi, da Cerkev na slovenskem ostane brez škofov! Za koga delate? Podružnica katere LGBT+ ste? SRAM NAJ VAS BO!

  3. Repincl pravi

    Mi pa v jok, če bo odstopil

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen