Ruska duma po odstopu vlade danes predvidoma o nasledniku Medvedjeva

0

Dan po nepričakovanem odstopu ruske vlade bodo poslanci ruske dume danes razpravljali o nasledniku dosedanjega premierja Dmitrija Medvedjeva. Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo za ta položaj predlagal direktorja davčne uprave Mihaila Mišustina.

Mišustin se bo danes srečal s posameznimi poslanskimi skupinami in poslanci, je v sredo zvečer na ruski državni televiziji napovedal predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bi duma odločitev o njegovem imenovanju lahko sprejela že danes popoldne.

Volodin je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal, da bodo imeli vsi poslanci pred začetkom seje možnost, da kandidatu za novega premierja postavijo vprašanja. “Zatem bomo o kandidatu razpravljali na plenarnem zasedanju v skladu s postopkom,” so sporočili iz parlamenta.

Ruski parlament mora o kandidatu za novega premierja glasovati v roku enega tedna, do takrat pa bo posle predsednika vlade opravljal Medvedjev.

Ruska vlada pod vodstvom Medvedjeva je v sredo nepričakovano odstopila po Putinovem nagovoru parlamentu, v katerem je predlagal ustavne spremembe, v skladu s katerimi naj bi parlament dobil večje pristojnosti pri imenovanju vlade. Putin pa je za novega predsednika vlade predlagal 53-letnega Mišustina, ki širši javnosti ni poznan. Davčno upravo po poročanju tujih tiskovnih agencij vodi od leta 2010.

Putin, ki se mu mandat izteče leta 2024, po zdaj veljavni zakonodaji ne sme več kandidirati. Po njegovem predlogu ustavnih sprememb bi sicer v Rusiji ohranili predsedniški sistem. Po ocenah nekaterih analitikov se bo Putin s pomočjo ustavnih sprememb skušal obdržati na oblasti in morda cilja na položaj predsednika vlade. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen