Rusi množično za Jezusov krst v ledeno vodo

0

Več kot dva milijona Rusov se je danes udeležilo tradicionalnega potopa v ledeno mrzlo vodo, s katerim obeležijo krst Jezusa Kristusa. Obreda so se udeležili tudi številni neverujoči, saj velja prepričanje, da kopanje v ledeni vodi krepi telo in duha.

Po podatkih ruskega notranjega ministrstva se je ledenega kopanja udeležilo več kot dva milijona Rusov. Za varnost na skoraj 9000 krajih ob jezerih in rekah, kjer je potekal obred, je skrbelo več kot 40.000 varnostnikov. O incidentih ne poročajo.

Verniki upajo, da se bodo s potopom očistili grehov. Obred spremlja zvonjenje zvonov. V skladu s pravoslavno tradicijo naj bi se verniki trikrat potopili v vodo, se prekrižali ter molili zase in za svoje bližnje.

V Moskvi je obred na različnih lokacijah spremljalo več sto pripadnikov varnostnih sil in reševalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ker so v preteklosti zabeležili smrtne primere, so oblasti pred obredom izdale opozorilo, ledeni potop je nevaren zlasti za starejše, ljudi s srčno-žilnimi boleznimi in otroke. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen