Protest Sardin v Bologni

0

Italijansko gibanje Sardine, ki se bori proti desnemu populizmu, je v nedeljo v Bologni pred deželnimi volitvami v Emiliji-Romanji priredilo proteste. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se je demonstracij udeležilo okoli 40.000 ljudi.

Demonstranti, ki so se popoldne zbrali na osrednjem trgu v mestu, so nosili modre balone in raznobarvne sardine, ki so simbol tega gibanja. Protesti so se končali zvečer z rock in rap koncertom.

“Tukaj smo, da bi sporočili, da obstaja alternativa,” je novinarjem dejal eden od soustanoviteljev gibanja, 32-letni Mattia Sartori. Izrazil je upanje, da bodo demonstracije vplivale na izid volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Emiliji-Romanji, kjer je levica na oblasti že 75 let, ankete pred deželnimi volitvami prihodnjo nedeljo kažejo na izenačenost levega in desnega političnega bloka.

Glede na javnomnenjsko raziskavo agencije SWG, izvedeno 9. januarja, levico pod vodstvom Demokratske stranke (Pd) podpira 47 odstotkov ljudi, desnico z Ligo Mattea Salvinija na čelu pa 45 odstotkov. Na prejšnjih deželnih volitvah v Emiliji – Romanji leta 2014 je desnica dobila 29,8 odstotka glasov.

Gibanje sardin je vzniknilo 14. novembra prav v Bologni, ko je mesto obiskal vodja desne Lige Matteo Salvini pred volitvami v Emiliji-Romanji. Četverica mladih je hotela dokazati, da lahko zberejo več ljudi kot Salvini, in ko jim je to uspelo, je nastalo gibanje Sardine, ki se po navedbah pobudnikov bori proti nestrpnosti, nacionalizmu in skrajni desnici. Odtlej so priredili demonstracije v več italijanskih mestih.

Salvini je Emilijo-Romanjo prekrižaril podolgem in počez ter v zadnjih tednih obiskal več kot sto občin v pokrajini, da bi si zagotovil zmago na deželnih volitvah. Upa namreč, da bo s tem lahko zrušil vlado premierja Giuseppeja Conteja.

Emilija-Romanja je ena najbogatejših italijanskih pokrajin z le petodstotno stopnjo brezposelnosti, veliko nižjo od povprečja v državi. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen