Prisiljeni protestirati

Jernej Štromajer je šel daleč predaleč – peticija za odstavitev

2

Piše: Davorin Kopše

Pred božičem 2019 je na tviterju “zadonel” sovražen tvit državnega sekretarja na ministrstvu za šolstvo v Šarčevi (ne slovenski) vladi, Jerneja Štromajerja:

»MERRY CHRISTMAS YA FILTHY ANIMALS« oz. v slovenskem prevodu. »SREČEN BOŽIČ, VE UMAZANE ŽIVALI«.

Foto: Tweet Štromajerja

 

 

 

 

 

 

Na spletu je završalo in obsodb ni manjkalo, so se pa našli tudi taki, ki so tvit »lajkali«, med njimi evroposlanka Tanja Fajon iz iste politične klike – stranke SD.

Tvit je postal povod za sklic novega protesta, ki bo v sredo 15. januarja v Ljubljani na Gregorčičevi ulici pred poslopjem vlade Republike Slovenije. Shod kot protest bo, če vlada kljub množičnemu obsodilnemu odzivu javnosti in podpisom peticije ne bo zamenjala povsem neprimernega Štromajerja.

K podpisu peticije in na za zdaj še morebitne proteste so pozvali Aleš Primc, Metka Zevnik in Boštjan M. Zupančič. Primc se je že večkrat v preteklosti izkazal kot sposoben organizator in govornik na tovrstnih srečanjih – protestih. Bil je ustanovitelj, oziroma soustanovitelj znamenitega Odbora 2014, ki je redno organiziral proteste pred ljubljanskim sodiščem zoper krivosodje na Tavčarjevi ulici v Ljubljani (povod protiustavno sojenje v zadevi Patria), odlično pa se je s sodelavci odrezal tudi pri organizaciji in izvedbi referenduma, s katerim je bil ustavljen namen uveljavitve družinskega zakonika, spornega predvsem zaradi določil o formiranju družin in skrbi za otroke, preizkusil pa se je tudi na področju politike. Še bi lahko pisal o njem in njegovih aktivnostih, ampak danes gre za novo temo.

Sam sem zaznal Primčev poziv najprej na tviterju, kasneje pa še na spletnih straneh https://nova24tv.si/slovenija/politika/ker-se-minister-pikalo-ni-odzval-je-politicna-odgovornost-na-vladi-zagnala-se-je-peticija-za-odstavitev-nedostojnega-stromajerja/ in tudi na letni strani www.24Kul.si , kjer je objavljena peticija na in jo je še vedno mogoče podpisati.

Za obsodbo in »sanacijo« tega Štromajerjevega gnusnega verbalnega dejanja si prizadeva tudi znani pravni strokovnjak in večletni sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice, dr. Boštjan M. Zupančič, ki je uredil tekst/vsebino peticije, prav tako pa je že večkrat preko tviterja pozval k podpisu te peticije.

Pojdimo po sceni

Slovenija in slovenska politična scena je na najnižji točki doslej, kar sem že večkrat napisal, od zadnjega zapisa pa je šlo spet navzdol. Poleg slabih političnih slogov, če sploh še gre za sloge, se je v politiko vladajočih zažrl poseben amoralen moment, ki mobilizira politične prisklednike/koristoljubce, od katerih so se sicer nekateri pomerili na volitvah, ampak niso bili izvoljeni in so se »priskledili« skozi zadnja vrata in postali celo ministri, kar se zelo odraža tudi v njihovem delu in posledicah, te pa bodo še dolgo prihajale. To so tisti, ki bi med drugim radi uzakonili nekakšen sovražni govor, ne obsodijo pa podgane v naročju Marije brezjanske, se ne zganejo ob sovražnih grafitih, ki žalijo kristjane, pozivajo k njihovemu pobijanju in se bojijo molivcev pred porodnišnicami, ki molijo za nerojene otroke. Slednje lahko opazujemo in označimo kot znak optimizma, saj kažejo svoj strah/rešpekt pred Bogom v katerega po njihovih trditvah ne verjamejo. Ob vsaki priložnosti jim je treba povedati, da molitev prinese milost in dobro, zato se je lahko mirno veselijo tudi oni, saj Boga se ni treba bati.

Ves čas se mi vsiljuje misel z vprašanjem kako to, da je v Sloveniji tako veliko nezadovoljnih, ne zmoremo pa vsaj dela tiste energije, ki jo kažejo na mnogih prizoriščih po svetu kot so: Pariz, Katalonija Hongkong, Čile, … a kot vemo se največje in najpomembnejše stvari zgodijo nepričakovano in z nepričakovanimi povodi, ki najprej to niso videti in takrat je energija največja, ker se pred tem dolgo nabira. Plaz namreč najprej polzi, potem pa se utrga in gmota postane rušilna. V slovenski družbi se že dolgo nabira in polzi, zadnja dva mandata pa je pravi čudež, da tega političnega kotla še ni razneslo. Veliko vprašanje je kako se bo ta politika obnesla ob padcu rasti družbenega proizvoda s prihodom nove gospodarske krize. Poleg pričakovanj se lahko tega celo malo bojimo, vendar dostojanstva ne damo in prej ali slej ga bomo tako ali drugače utrdili!

Če torej ne bo odziva na zahtevo v peticiji, se vidimo na protestu 15. januarja pred poslopjem vlade. Če nas nočejo drugače, naj nas slišijo pod svojimi okni. Mi bomo to naredili dostojanstveno in vračali se bomo, če ne bo zaleglo.

Št. komentarjev: 2
  1. Johan pravi

    Seveda so morali protestirati, saj jim je to naložil ljubljeni vodja

  2. haapy yack pravi

    hoj
    V slovenistan je preveč ljubljenih vodij. Čeprav so samo potrčkoti.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen