Princ Harry: Umik od kraljevih dolžnosti edina možnost

0

Britanski princ Harry se je v nedeljo zvečer prvič oglasil v javnosti, odkar sta se s soprogo Meghan odločila, da ne bosta več opravljala kraljevih dolžnosti. Poudaril je, da res ni bilo nobene druge možnosti.

Vojvoda sussekški je v nedeljo zvečer v iskrenem govoru na večerji za človekoljubno organizacijo Sentebale v Londonu dejal, da je zelo žalosten, ker je prišlo do tega.

“Odločitev, ki sem jo sprejel za svojo ženo in zase, da se umakneva, ni bila lahka,” je nadaljeval. “Bilo je toliko mesecev pogovorov po toliko letih izzivov in vem, da nisem imel vedno prav, ampak res ni bilo nobene druge možnosti,” je dodal princ.

“Upala sva, da bova lahko še naprej služila kraljici, državi in mojim vojaškim združenjem, a brez javnega financiranja. Na žalost to ni bilo možno,” je še povedal.

Harry se je oglasil dan po sporočilu iz Buckinghamske palače, da Harry in Meghan ne bosta več aktivna člana kraljeve družine. Vojvoda in vojvodinja sussekška ne bosta več uporabljala svojih nazivov “kraljeva visokost” in ne bosta več prejemala javnih sredstev za opravljanje kraljevih dolžnosti. Par prav tako ne bo več uradno predstavljal kraljice Elizabete II.

Iz Buckinghamske palače so tudi sporočili, da nameravata Harry in Meghan vrniti 2,4 milijona funtov (2,8 milijona evrov) davkoplačevalskega denarja za obnovo svoje rezidence Frogmore, ki bo ostala njun britanski dom. V prihodnje bosta za rezidenco plačevala najemnino.

Z odvzemom naziva kraljeva visokost je povezan tudi umik od kraljevih dolžnosti, med drugim bo Harry tako izgubil tudi vse vojaške čine. Kot so sporočili iz Buckinghamske palače se par zaveda, kaj pomeni odločitev.

Čeprav ne bosta več mogla uradno zastopati kraljice, sta vojvoda in vojvodinja dala jasno vedeti, da bosta storila vse, da bosta tudi v prihodnje ohranjala vrednote kraljice, so zapisali v sporočilu.

Nova ureditev bo začela veljati spomladi, so še dodali v Buckinghamski palači. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen