Predstavniški dom kongresa v sredo o posredovanju ustavne obtožbe Trumpa senatu

0

Predstavniški dom ameriškega kongresa bo v sredo glasoval o formalnem posredovanju potrjene ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa senatu, kjer bo potekalo sojenje. Vmes je nekaj republikanskih senatorjev izrazilo željo, da bi v senatu zaslišali dodatne priče.

Predstavniški dom kongresa je preiskavo pred ustavno obtožbo sprožil septembra, decembra pa je potrdil dve točki obtožnice – zloraba pooblastil in oviranje dela kongresa.

Trumpa obtožnica bremeni, da je z zadrževanjem vojaške pomoči izsiljeval Ukrajino, naj naznani preiskavo političnega nasprotnika Josepha Bidna. Bremeni ga tudi oviranja preiskave, ker kongresu ni predal zahtevanih dokumentov in je državnim uslužbencem prepovedal udeležbo na zaslišanjih v kongresu.

Republikansko vodstvo senata je po potrditvi ustavne obtožbe napovedalo, da bo Trump zanesljivo oproščen krivde. Za obsodbo in odstavitev predsednika je potrebna dvotretjinska večina, republikanci pa imajo v 100-članskem senatu 53 sedežev. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je doslej zadrževala predajo ustavne obtožbe senatu in skupaj s kolegi zahtevala vsaj videz nepristranskega postopka.

Zavlačevanje se ji je morda izplačalo, čeprav je bila izpostavljena ostrim napadom Trumpa in njegovih zaveznikov. Republikanec iz Utaha Mitt Romney je namreč napovedal, da bo pri potrjevanju postopka v senatu glasoval za zaslišanje dodatnih prič. Med drugim bi rad slišal izpoved nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona, ki po izpovedih prič ni hotel imeti nič z izsiljevanjem Ukrajine.

Poleg Romneyja podobno razmišlja še nekaj republikanskih senatorjev, med njimi Susan Collins iz Maina in Lisa Murkowski z Aljaske, kakor tudi Joni Ernst iz Iowe, kar pomeni, da se senatni postopek morda le ne bo končal po hitrem postopku.

Trump je pred dnevi tvitnil, da bi bilo najbolje, če ga republikanska večina po hitrem postopku razglasi za nedolžnega s takojšnjo razveljavitvijo ustavne obtožbe. Za kaj takega pa vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell nima dovolj glasov.

Možnost zaslišanja prič v senatu pomeni, da bodo lahko tudi predsednikovi odvetniki zahtevali svoje priče. Trump že dolgo grozi, da bo zahteval zaslišanje Josepha Bidna in njegovega sina Hunterja, ki je bil v nadzornem odboru ukrajinskega energetskega podjetja Burisma, ko je bil njegov oče podpredsednik ZDA.

Trump pravi, da je želel, naj Ukrajina preišče to korupcijo, a obenem zanika, da bi kaj zahteval od Ukrajine. Poudarja, da je bila pomoč državi nakazana. A to se je zgodilo šele potem, ko so ga ujeli pri zadrževanju nakazila.

Izid glasovanja glede ustavne obtožbe Trumpa sicer še vedno ni vprašljiv, saj so demokrati v manjšini in ne bodo uspeli prepričati dovolj republikancev v glasovanje proti Trumpu. Republikanci bi si namreč s podporo ustavni obtožbi podpisali politično smrtno obsodbo, ker je strankarska baza trdno Trumpova. Demokrati vseeno upajo, da dlje ko bo postopek trajal, več neprijetnih informacij o Trumpu bo prišlo na dan.

Wall Street Journal je na primer v ponedeljek objavil novico, da so ruski vojaški hekerji v času kongresne preiskave pred ustavno obtožbo vdrli v sistem Burisme. Ameriški obveščevalci pa so skupaj s preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja ugotovili, da so Rusi že leta 2016 pomagali Trumpu do izvolitve.

Vodja republikancev v senatu McConnell je medtem napovedal, da bi se proces v senatu lahko začel prihodnji torek, senat pa bi že konec tega tedna lahko opravil procesna opravila, kot je na primer prisega senatorjev kot porotnikov. “Ta teden bomo izvedli preliminarne korake, med drugim tudi, da bi predsednik vrhovnega sodišča zaprisegel člane senata in druga podobna opravila,” je McConnell dejal novinarjem. “Upam, da bomo dosegli konsenz, da bi se dejansko sojenje lahko začelo že naslednji torek,” je še dodal.

V procesu ustavne obtožbe bo sicer predstavniški dom, v katerem imajo večino demokrati, izvajal naloge tožilstva, senatorji bodo porotniki, predsedoval pa bo predsednik vrhovnega sodišča John Roberts. Za obsodbo in odstavitev Trumpa je potrebna dvotretjinska večina senatorjev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen