Večina v šoku, Janša preudarno: Predčasne volitve najbolj verjetna možnost, dotlej naj politika čas izkoristi za sprejem nujno potrebnih zakonov

5

V SDS bodo po odstopu premierja Marjana Šarca ocenili razmere in se odločili o nadaljnjih potezah, izvršilni odbor bo zasedal v četrtek ali petek. Predsednik SDS Janez Janša pa meni, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve. SDS predlaga, da čas dotlej politika izkoristi za sprejem nujno potrebnih zakonov.

Po besedah Janše je pred nami čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo in z volivci, zato v SDS po današnjem srečanju poslanske skupine predlagajo, da tudi ta čas ni popolnoma izgubljen. Tako vabijo na pogovore o tem, da čas do druge polovice aprila, ko bodo po Janševih ocenah naslednje volitve, izkoristijo za sprejem nekaj nujno potrebnih zakonov, ki jih Slovenija čaka že leta ali desetletja.

Naštel je zakon o pokojninsko-demografskem skladu, ki je že pripravljen, zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije in vložila NSi, ter zakon o javnih naročilih v zdravstvu. Slednjega bodo po Janševih navedbah v kratkem vložili, s tem pa “napadli enega ključnih korupcijskih problemov”.

“Morda bomo te zakone v času, ko pač vlade ni, lažje sprejeli in se bodo tisti, ki so doslej te zakone zavračali, ali pa zavračali same pogovore, pripravljeni pogovarjati. Tudi zato, ker bodo volivci v tem času mogoče bolj senzibilni,” je ugotavljal Janša. Po njegovih besedah ni govora o partnerstvu v vmesnem času, pač pa o zdravem razumu.

V aktualni sestavi DZ je po njegovem mnenju zelo težko sestaviti trdno razvojno koalicijo. “Mogoče bi se dalo sestaviti neko koalicijo, ki bi naredila manj škode od te, ki je danes dokončno razpadla. Je pa tudi tukaj veliko dvomov,” je dodal.

SDS bo odločitev o nadaljnjih korakih sprejela na svojih organih, a predsednik stranke osebno meni, da so predčasne volitve daleč najbolj verjetna in verjetno tudi daleč najboljša možnost. SDS je nanjo pripravljena, je zatrdil.

Ocenjuje tudi, da bodo volitve – kakršne koli bodo – ustavne. Ne samo zato, ker rok, ki ga je določilo ustavno sodišče za spremembo volilne zakonodaje, še ni potekel, pač pa tudi zato, ker če bi bile volitve po tem zakonu protiustavne, so bile po njegovih besedah protiustavne vse od leta 1992.

Št. komentarjev: 5
 1. Hit pravi

  Rdeči Šaro sanja o še eni priložnosti, oh in ah !

 2. Re gornjemu pravi

  Tudi rumeni ja..jo sanja iste sanje, zaenkrat še v Indoneziji.

 3. Matej pravi

  Janša bo še tretjič premier, to je sedaj dejstvo. Levaki pa v jok in na drevo 🙂

 4. linke pravi

  iz Indonezije točneje iz bornea bodo strici iz ozadja uvozili novega premierja.pa še rdeč je in približno iste pameti , kot odstopljeni premier. njegovo ime se začne na O konča pa na N .

 5. Johan pravi

  Ljubljeni vodja je ” zelo preudaren” še posebej pri režiji raznih scenarijev

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen