Pivški muzej vojaške zgodovine lani z rekordom: 58.650 obiskovalcev, tudi število tujih gostov se ves čas povečuje

0

Park vojaške zgodovine v Pivki si je lani ogledalo 58.650 obiskovalcev. Po besedah direktorja parka Janka Boštjančiča je to največ doslej v 15-letni zgodovini muzeja in pomeni 19-odstotno rast obiska glede na leto 2018. Kljub temu, da še vedno prevladujejo domači gostje, se tudi število tujih ves čas povečuje.

Mnogi tuji obiskovalci se v muzeju ustavijo na poti na počitnice na morje, mnogi se tako spočijejo med dolgo vožnjo ali pa muzej odkrijejo po naključju.

“Zelo nas veseli konstantna rast obiska, ki jo doživljamo v vseh letih. S številom obiskovalcev, skoraj 60.000 jih je bilo v lanskem letu, pa se po obiskanosti muzeja uvrščamo v sam slovenski vrh,” je za STA povedal Boštjančič.

Park vojaške zgodovine je poleg tega nekaj posebnega med slovenskimi muzeji, ker se na trgu preživlja sam. Občina Pivka, ki že vsa leta skrbi za muzej vojaške zgodovine, je leta 2019 parku zagotovila le 17 odstotkov vseh prihodkov. “In to kljub temu, da Park vojaške zgodovine upravlja tudi z eko muzejem Pivških presihajočih jezer, kinom v Pivki in ima še druge naloge na področju kulturnih in turističnih dejavnosti kot javni zavod.”

Čeprav so ponosni na ta poslovni rezultat, jim takšna struktura financiranja ne omogoča razvoja, kot bi si ga sami želeli. “Naš razvoj v veliki meri temelji na nekem entuziazmu, na zagnanosti, na združevanju poklicnega dela in hobija, ni pa to trajni model, ki bi omogočal nadaljnji razvoj Parka vojaške zgodovine,” je povedal.

Kljub temu, da je muzej zaradi svojih eksponatov med največjimi v Sloveniji, jim vsako leto dodajo še kakšnega. Prav tako so stalnica tudi različni dogodki, kot na primer podmorniški ali tankovski vikend in seveda septembrski festival vojaške zgodovine. Tudi letos so dobili svoje mesto v bogatem programu prireditev.

Park je tako danes sodobno zasnovan muzejski kompleks, ki je edinstven v Sloveniji in v sosednjih državah. Bogate zbirke in razstave dopolnjuje zlasti vozni del zbirke, ki ima nekaj zgodovinskih oklepnikov v voznem stanju. Dodatno vrednost po mnenju obiskovalcev predstavljajo doživetja, kot sta na primer obisk notranjosti podmornice ali pa izkušnja letenja na simulatorju MiG-21. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen