Orban: Fidesz je bil v četrtek tik pred izstopom iz EPP

0

Madžarska konservativna stranka Fidesz je bila v četrtek “le centimeter oddaljena od izstopa” iz Evropske ljudske stranke (EPP), je danes povedal vodja Fidesza in madžarski premier Viktor Orban. Večina evropskih poslancev EPP je namreč v četrtek podprla resolucijo, v kateri so zapisali, da se stanje vladavine prava na Madžarskem slabša.

“Ko nas naši zavezniki izdajo, tako kot nas je včeraj večina (poslancev) EPP, potem nimamo več česa iskati v vaših vrstah,” je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal za madžarski javni radio. Dodal je, da so videli, da so francoski, španski in italijanski poslanci EPP “jasno na naši strani”, saj so glasovali proti resoluciji.

Evropski poslanci so v četrtek sprejeli resolucijo, v kateri so poudarili, da se je stanje na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem po sprožitvi 7. člena pogodbe Evropske unije poslabšalo. Resolucijo je podprlo 446 poslancev, proti jih je bilo 178, 41 pa vzdržanih.

Od slovenskih evroposlancev iz vrst EPP je resolucijo podprla Ljudmila Novak (NSi), Franc Bogovič (SLS) se je glasovanja vzdržal, Romana Tomc in Milan Zver (oba SDS) pa sta glasovala proti. Vodstvo politične skupine EPP je sicer svoje poslance pozvalo, naj podprejo resolucijo.

EPP je marca lani sprejel odločitev o začasnem suspenzu Fidesza zaradi njegove sporne protimigracijske kampanje. V prihodnjih tednih naj bi sprejeli tudi dokončno odločitev o nadaljnjem članstvu madžarske vladajoče stranke v EPP. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa bi lahko Orban že sam izstopil, ko bo postalo jasno, da se njegovi stranki obeta izključitev.

V današnjem pogovoru za madžarski radio je madžarski premier poudaril, da “bomo morali vzpostaviti novo evropsko krčansko-demokratsko gibanje”, če EPP ne bo podprla Fidesza. “Imeli bomo zaveznike,” je zatrdil po poročanju agencij. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen