Odpoklic (impeachment) predsednika Trumpa

0

Zahteva za odpoklic ameriškega predsednika Donalda Trumpa je vložena. Na vrsti je nova faza postopka, kjer se bo iskalo podporo v kongresu.

V predstavniškem domu, kjer imajo večino demokrati, je bil odpoklic izglasovan, zdaj je na vrsti glasovanje v senatu, kjer pa je razmerje moči drugačno, zato je odpoklic malo verjeten.

Že ves čas postopkov Trump odločno zanika kakršnokoli kršitev in jo razglaša za nesmisel brez kakršnekoli osnove.

Kaj mu očitajo, da je delal narobe?

Predsedniku Trumpu očitajo pritiske na Ukrajino, ki naj bi mu pomagala pridobiti škodljive informacije o Joeu Bidnu in njegovem sinu Hunterju. Joe Biden je eden glavnih protikandidatov Trumpu na predsedniških volitvah 2020, Hunter pa je delal za neko ukrajinsko podjetje v času, ko je bil Biden podpredsednik ZDA.

Trump naj bi zadržal  400 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini, ki jo je Kongres že dodelil. Očitajo mu tudi oviranje kongresa med preiskavo.

Demokrati trdijo, da gre za zlorabo predsedniške moči za osebno politično korist, kar pa je škodovalo nacionalni varnosti. Ukrajina je odobrena sredstva porabila za potrebe financiranja konflikta z Rusijo.

Domnevni dokazi proti Trumpu

Neimenovani obveščevalec je 25. julija 2019 napisal anonimno pismo, v katerem izraža zaskrbljenost, ker naj bi Trump izsiljeval Volodimirja Zelenskega, naj ponovno razišče zavržene obtožbe zoper Joea in Hunterja Bidena.

V celi vrsti javnih obravnav je precejšnja množica ameriških uradnikov pričala o tem, da je v Beli hiši zunanjo politiko iz ozadja vodil predsednikov osebni odvetnik Rudy Giuliani.

Na čem sloni predsednikova obramba?

Trump v celoti zanika, da bi ameriško vojaško pomoč zlorabljal za izsiljevanje oziroma pogajanje z Zelenskim. Pri tem je večkrat ponovil, da je njegov odnos do ukrajinskega predsednika “popoln”. Obtožbe je poimenoval kot “lov na čarovnice”.

Prav tako Trump poziva, da bi bilo primerno zaprositi Ukrajino, naj razišče “korupcijo”, pri čemer se sklicuje na energetsko podjetje, kjer je delal Hunter Biden.

Obramba vsebuje tri točke:

  • Ukrajinski predsednik je dejal, da ne čuti pritiska
  • Ukrajinci niso vedeli, da je bila pomoč zadržana
  • Ameriška vojaška pomoč je bila na koncu sproščena

V ameriški ustavi je zapisano, da je predsednik odgovoren in mora biti odpoklican v primerih:

  • obtožbe in obsodbe zaradi izdaje,
  • podkupovanja ali drugih visokih zločinov ali prekrškov.

Vsekakor je treba poudariti, da ne gre za kazenski ampak za političen proces.

Postopek odpoklica

Dve stopnji:

  • Prva faza je končana – v predstavniški dom sta bila vložena dva člena obtožbe in sprejeta na glasovanju strank
  • Druga faza se odvije v senatu, kjer bo dokončno odločanje.
  1. Kopše

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen