Nov virus na Kitajskem zahteva izolacijo mest, število žrtev narašča iz dneva v dan

1

Na območju province Hubei, ki predstavlja žarišče izbruha novega koronavirusa, oblasti nadaljujejo z izolacijo mest – omejitve potovanj sedaj veljajo v skupno 11 mestih na območju, ki skupno štejejo okoli 37 milijonov ljudi. Okužbo z virusom so doslej potrdili pri 876 ljudeh, 26 jih je umrlo, od tega dva izven province Hubei.

V četrtek so na Kitajskem potrdili prvi smrtni primer zaradi okužbe izven Hubeija – umrl je moški v provinci Hebei. Danes pa so potrdili še drugi tovrstni primer, in sicer v severovzhodni provinci Heilongjiang, ki meji na Rusijo in je okoli 2000 kilometrov oddaljena od Wuhana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajske oblasti želijo širjenje virusa 2019-nCoV omejiti s prometno izolacijo mest na območju izbruha. Od četrtka, ko so stroge omejitve glede potovanj najprej uvedli v 11-milijonskem Wuhanu, so podobne ukrepe uvedli v še desetih mestih.

Nazadnje so promet danes omejili v mestih Jingzhou s 5,6 milijona prebivalcev, Xiaogan s petimi milijoni in Dangyang s 470.000 prebivalci. Tik pred tem so omejitve dodatno uvedli tudi v mestih Huangshi z 2,4 milijona prebivalcev, kjer so med drugim zaprli trajektni terminal in most prek reke Jangce, ter Qianjiang s približno milijonom prebivalcev.

Omejitve niso povsod enake, večini mest pa je skupna ustavitev javnega prevoza, vključno z letališči. Oblasti prebivalcem priporočajo, naj ne odhajajo nikamor. Z območja po pisanju BBC poročajo tudi o zaporah cest.

A omejitve z namenom širjenja niso omejena le na provinco Hubei. Oblasti so denimo v Pekingu in Hongkongu odpovedale tudi večje javne dogodke, vključno s tistimi, predvidenimi ob bližajočem lunarnem novem letu. Od sobote bo za obiskovalce zaprto tudi Prepovedano mesto, ki ga na dan obišče do 80.000 ljudi. Do nadaljnjega obisk ne bo mogoč niti v Disneylandu v Šanghaju.

V Wuhanu medtem pospešeno gradijo novo bolnišnico s predvidenimi tisoč posteljami, v kateri naj bi zdravili vedno večje število obolelih. Poslopje naj bi bilo zgrajeno že v začetku februarja, poročanje časnika Changjiang Daily povzema BBC.

Vse več primerov okužb sicer zaznavajo tudi v drugih državah. Skupno so jih doslej zabeležili najmanj 15, največ – štiri – na Tajskem. Singapur je potrdil tri primere okužbe, Japonska in Južna Koreja po dva. Virus je poleg tega doslej dosegel še ZDA, Tajvan in Vietnam. V več državah, vključno z Veliko Britanijo in Kanado, medtem še preverjajo sume na okužbo.

Marsikje tudi nadaljujejo s preverjanjem potnikov, ki prispejo iz Kitajske. (sta/ured)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    BUSTED
    http://82.221.129.208/.vt2.html
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen