Na protestih v Bagdadu več tisoč študentov in dijakov

0

Po nočnih spopadih med protestniki in varnostnimi silami v Bagdadu in drugih iraških mestih se je danes protestnikom v središču iraške prestolnice pridružilo na tisoče študentov in dijakov.

Študenti in dijaki so se pridružili protestnikom, ki že več mesecev taborijo na glavnem trgu Tahrir. Opremljeni so bili z iraškimi zastavami in vzklikali gesla z zahtevami po imenovanju nove vlade.

Pred tem so zgodaj davi izbruhnili spopadi med protestniki in varnostnimi silami, ker so demonstranti v več pokrajinah poskušali blokirati glavne ceste, ki povezujejo večja mesta.

Varnostne sile so s solzivcem razgnale protestnike, ki so želeli blokirati ceste, da bi preprečili pouk v šolah in na univerzah ter delovanje javnih uradov.

V Bagdadu so protestniki zažigali pnevmatike, zaradi česar se je nad trgom Tahrir vil črn dim, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po nemirih so guvernerji nekaterih provinc razglasili dela prost dan, med drugim v Divaniji, Babilonu in Nasiriji.

Protivladni protesti v Iraku so izbruhnili oktobra lani. Večinoma mladi protestniki zahtevajo novo vlado in parlament ter prenovo političnega sistema, ki je v veljavi od ameriške invazije leta 2003. Obljube politikov o reformah niso pomirile jeznih protestnikov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen