Na predstavitvi bele knjige dvomi o realnosti načrtov kadrovskega popolnjevanja Slovenske vojske

0

Predstavniki ministrstva za obrambo so danes podrobneje predstavili vsebino bele knjige o obrambi kot usmerjevalnega dokumenta za prihodnji razvoj Slovenske vojske. Sodelujoči na predstavitvi so imeli med drugim pomisleke na račun smelosti kadrovskih načrtov, kritike so letele tudi na račun premajhne usmerjenosti v tehnološki razvoj.

V dvorani DS je danes potekala predstavitev v ponedeljek objavljene bele knjige o obrambi. Predstavniki ministrstva za obrambo so povzeli bistvene rešitve, ki jih za razvoj obrambnega sistema predvideva dolgo pričakovani dokument. Med temi je povišanje števila pripadnikov SV, postopno povečevanje obrambnih izdatkov in modernizacija vojske, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za obrambo Nataša Dolenc.

Udeležence današnje predstavitve, med drugim poslanca SDS Jožefa Lenarta, so zanimali zlasti ukrepi, s katerimi bi zagotovili kadrovsko popolnjevanje na predvidenih 8000 pripadnikov stalne sestave in 2000 pripadnikov pogodbene rezerve, oziroma morebitne alternative, kot je ponovna uvedba naborništva.

Namestnik načelnice generalštaba SV Robert Glavaš je pojasnil, da so se ob pripravi dokumenta sicer zavedali, da se takšno povečanje ne bo zgodilo čez noč, so pa ocenili, da je zastavljeni cilj vendarle izvedljiv. Učinkovitost ukrepov, s katerimi želijo popraviti kadrovsko sliko, se bo po njegovih besedah pokazala že v prihodnjih petih letih, ko bo kar nekaj pripadnikov SV odšlo v pokoj.

Tudi državna sekretarka Dolenčeva verjame, da je zastavljena pot realna, bo pa za izvedbo ukrepov potreben širši družbeni konsenz. Po beli knjigi bodo pripravili tudi izvedbene dokumente, takrat pa bo priložnost, da se o rešitvah pogovorijo tudi s strokovno javnostjo in DZ.

Manj realna pa se Dolenčevi zdi ponovna uvedba naborništva, kar je nedavno znova predlagala prav SDS. Kot je spomnila Dolenčeva, je SV v zadnjih 17 letih šla po poti profesionalizacije. V ta namen so se prilagajali tudi struktura, namestitvene kapacitete in inštruktorski kader. Prilagoditev nazaj na sistem naborništva pa bi bila po njeni oceni neizvedljiva tudi z vidika sodobnih varnostnih groženj.

V srednjeročnem obdobju želijo zato z ukrepi okrepiti profesionalno vojsko. Če se ne bo izšlo, bodo opravili dodaten razmislek, ki pa tudi ne pomeni nujno uvedbe obveznega služenja vojaškega roka. “Razprava je legitimna, a v tej fazi je neposreden predlog ponovne uvedbe naborništva preuranjen,” je dodala.

Manj optimističen glede zagotovitve 8000 pripadnikov stalne sestave je bil obramboslovec Anton Bebler. Kot je ocenil, za kaj takega niti ni potrebe, pač pa bi bilo glede na geopolitični položaj države bolj smiselno zmanjšati število vojakov operativne stalne sestave, denimo na 3500, preostali del profesionalnih vojakov, okoli 7000, pa bi lahko predstavljal aktivne rezervne enote.

Bebler je v predstavitvi pogrešal tudi poudarek na sodelovanju vojske s policijo ter z znanstveno-raziskovalno sfero ter gospodarstvom pri razvoju obrambnih sil. Kot je poudaril, bi bilo zlasti pri izobraževanju in reševanju kadrovskih izzivov smiselno okrepljeno sodelovanje s policijo. Nasploh je predstavljena struktura prihodnjih obrambnih sil po njegovem mnenju preveč tradicionalna in ne odraža hitrega tehnološkega razvoja.

Da so kadrovski načrti v beli knjigi seznam želja, je v izjavi za medije pripomnila tudi predstojnica katedre za obramboslovje na fakulteti za družbene vede Maja Garb. Želela bi si, da bi se trend upadanja števila pripadnikov SV obrnil.

Kot je še ocenila danes predstavljeni dokument, je “kar zadovoljna s tem, kar je nastalo”. “Upam, da ni kdo pričakoval, da bo bela knjiga rešila vse probleme. To je strateški usmerjevalni dokument, rešiti ne more nič, treba je naprej delati,” je še dodala. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen