Na območju Idliba razglašena prekinitev spopadov

0

Na območju province Idlib na severovzhodu Sirije je po poročanju tujih tiskovnih agencij ruska vojska v skladu z dogovorom med Rusijo in Turčijo razglasila prekinitev spopadov, ki je v veljavi od četrtka opoldne. Idlib velja za zadnjo trdnjavo sirskih upornikov.

Predsednika Rusije in Turčije, Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan sta se v sredo srečala v Istanbulu in ponovno poudarila pomen prekinitve spopadov na območju Idliba. V preteklosti sta si Rusija in Turčija že večkrat prizadevali, da bi na območju obveljala prekinitev spopadov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na območju Idliba so sile sirskega režima pod vodstvom predsednika Bašarja al Asada in zaveznikov sirskega režima minulo leto sprožile ofenzivo proti upornikom. Decembra lani so provladne sirske sile in ruska vojska okrepile letalske napade na območju.

Turčija je v torek pozvala Rusijo, naj na območju Idliba zaustavi napade in spoštuje dogovor o prekinitvi ognja, ki so ga dosegli avgusta lani. Napadi v zadnjih tednih so sprožili nov val beguncev, ki naj bi bili namenjeni v Turčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Od začetka vojne v Siriji leta 2011 je umrlo več kot 380.000 ljudi. Konflikt je v beg pognal več milijonov ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen