Na Kitajskem potrdili širjenje novega virusa tudi med ljudmi

0

Na Kitajskem so potrdili, da se nov virus, ki povzroča pljučnici podobno stanje, širi tudi s človeka na človeka. Virus, ki naj bi se sprva pojavil v mestu Wuhan v osrednji Kitajski, je že sprožil preplah, ker izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu.

“Trenutno lahko potrdimo, da prihaja do širjenja s človeka na človeka,” je za kitajsko televizijo CCTV povedal eden vodilnih kitajskih infektologov Zhong Nanshan.

Doslej namreč širjenje tega virusa med ljudmi še ni bilo potrjeno. Prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja so v mestu Wuhan potrdili 31. decembra. Domnevajo, da je bolezen izbruhnila na eni od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

Ker pa nekateri bolniki po navedbah zdravstvenih oblasti niso bili nikoli tam, je Zhong prepričan, da je to dokaz, da prihaja do širjenja bolezni s človeka na človeka. Dva pacienta v pokrajini Guangdong na jugu Kitajske sta se okužila od družinskih članov, ki sta sicer obiskala Wuhan, je pojasnil, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je nato danes sporočila, da se bo v sredo v Ženevi na nujnem sestanku sestal odbor, ki bo odločil, ali bodo novi virus razglasili za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Kot navaja AFP, gre za redek korak, ki ga uporabijo samo pri najhujših epidemijah. WHO je doslej trdil, da je prenos preko živali “najbolj verjeten primarni vir” okužbe, saj je do prenosa med ljudmi prišlo le v omejeni obliki pri tesnih stikih.

Bolezen, ki jo povzroča nova vrsta koronavirusa, se sicer širi na Kitajskem in tudi v drugih državah. Na Kitajskem narašča zaskrbljenost, saj se je pljučnica pojavila pred praznovanjem kitajskega novega leta, med katerim bo potovalo na milijone Kitajcev. 11-milijonski Wuhan je namreč pomembno prometno vozlišče.

Kitajski predsednik Xi Jinping se je zato danes zavzel, da je treba ta virus odločno zatreti. “Varnost življenj ljudi in njihovega zdravja je prednostna naloga,” je poudaril v prvem javnem odzivu na izbruh skrivnostne pljučnice, za katero so do zdaj umrli trije ljudje.

Po poročanju televizije CCTV se je skupno število okuženih z virusom povečalo na 217. 136 novih primerov so minuli konec tedna potrdili v Wuhanu, 15 v provinci Guangdong na jugu države in pet v Pekingu. V Wuhanu je bolezni podlegel tretji bolnik.

O prvem primeru bolezni poročajo tudi iz Južne Koreje. Gre za 35-letno žensko, ki je priletela iz Wuhana. Južna Koreja je tretja država, v kateri so zabeležili bolezen, pred tem so skupno tri primere potrdili na Tajskem in Japonskem. Vsi trije bolniki so obiskali Wuhan.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen