Ministri EU za pravosodje in notranje zadeve v Zagrebu predvsem o varovanju meja in zoper tihotapce ljudi

0

Načini za izboljšanje sodelovanja v boju proti mrežam tihotapcev ljudi bodo ena izmed osrednjih tem neformalnega dvodnevnega srečanja notranjih in pravosodnih ministrov Evropske unije, ki se bo danes začelo v Zagrebu.

Gre za prvo ministrsko srečanje v Zagrebu, odkar je Hrvaška v začetku leta prevzela polletno predsedovanje Svetu EU. Udeležil se ga bo tudi slovenski notranji minister Boštjan Poklukar.

Srečanje v prostorih nacionalne in univerzitetne knjižnice bodo začeli s pregledom dela na pravosodnem področju, pri čemer si bodo izmenjali mnenja in vizije o prihodnosti na področju svobode, varnosti in pravice, je napovedal podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović. Razpravljali bodo tudi o vlogi in pomembnosti evropske pravosodne mreže pri lažjem sodelovanju držav na pravosodnem področju in o nadaljevanju krepitve usposabljanja na tem področju.

V petek bo sledila razprava o izboljšanju sodelovanja v boju proti organiziranim mrežam tihotapcev ljudi. Pogovori naj bi omogočali tudi pogled na zadnje dogodke v Libiji in Turčiji ter obravnavo njihovih morebitnih vplivov na migracijske tokove, je v videoposnetku na spletni strani hrvaškega predsedovanja ob napovedi dvodnevnega srečanja sporočil Božinović.

Ocenil je, da bo letošnje leto ključno za pridobitev nujno potrebne tehnične opreme za izboljšanje in razvoj sistema vstopa in izstopa v EU. Dodal je, da bodo v Zagrebu obravnavali izzive, ki jih predstavlja ta zahtevna naloga. Sistem je namenjen evidentiranju informacij o vstopu, izstopu in zavrnitvi vstopa državljanov tretjih držav, ki prehajajo zunanje meje schengenskega območja.

Napovedal je, da se bodo med razpravo o notranjih zadevah pogovarjali tudi o nadaljevanju izvajanja strateške agende 2019-2024 in prihodnjih strateških smernicah na področju svobode, varnosti in pravic v okviru notranjih ministrstev. Na dnevnem redu je tudi pogovor o čim prejšnji uveljavitvi interoperabilnosti informacijskih sistemov in nadaljnjih korakov za izvajanje uredbe o evropski obmejni in obalni straži. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen