Migranti bodo lahko v Sloveniji še naprej širili okužbe in nalezljive bolezni

Parlamentarna odbora zavrnila predloge SDS v zvezi z zdravstveno varnostjo ob stiku z migranti

0

Parlamentarna odbora za zdravstvo ter za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sta danes na skupni nujni seji na zahtevo SDS obravnavala problematiko zagotavljanja zdravstvene varnosti policistov in zdravstvenih delavcev ob stikih z nezakonitimi migranti. Oba sklepa, ki ju je v zvezi s tem predlagala SDS, sta odbora zavrnila.

Anja Bah Žibert (SDS) je v obrazložitvi zahteve za sklic seje ocenila, da želijo nekateri problematiko širjenja nalezljivih bolezni, ki je posledica nezakonitih migracij, čim bolj skriti pod preprogo. Pristojne institucije je zato pozvala, naj najširšo javnost seznanijo s tveganji v zvezi s tem, da bodo ljudje znali ustrezno ravnati.

Poslanka je pri tem posebej opozorila na zdravstveno tveganje, ki so mu ob stiku z migranti izpostavljeni policisti in zdravstveni delavci. Spomnila je na primer policista, ki se je okužil z garjami. Po njenih besedah je nazoren tudi primer ilirskobistriškega zdravstvenega doma, ki mu oskrba migrantov otežuje oskrbo občanov.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tomaž Pliberšek je pojasnil, da je ministrstvo že leta 2015, ko se je Slovenija soočila z množičnimi migracijami, oblikovalo potrebna navodila in protokole, ki se tudi izvajajo. Dodal je, da ministrstvo lani od zdravstvenih zavodov ni dobilo nobenih obvestil o večjih težavah zaradi oskrbe migrantov.

Tudi državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Melita Šinkovec in namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak sta zagotovila, da so vzpostavili zelo dober sistem preventive, ki vključuje podrobna navodila, protokole ter usposabljanja in zaščitno opremo. Del preventive je tudi stalno poročanje o dogodkih na tem področju.

Šinkovčeva je v zvezi z okužbo policista z garjami opozorila, da gre za osamljen primer, pri čemer policist zadeve ni prijavil kot poškodbe pri delu. Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Tatjana Frelih pa je pojasnila, da so v Sloveniji okužbe z garjami stalnica, ki ni povezana z nezakonitimi migracija.

Pri tem je Frelihova spomnila na primere izbruha garij v domovih za starejše in dijaških domovih. Poudarila je tudi, da NIJZ in stroka nasploh v državi nista zaznala pojava nalezljivih bolezni, ki bi bile posledica nezakonitih migracij.

V poslanski razpravi je Nataša Sukič (Levica) SDS očitala, da je podton njene zahteve za sklic seje, da so migranti bolezen. Po njenih besedah gre za fašistoidno razmišljanje in odsotnost zavedanja, da je najbolj nevaren virus sovraštvo do sočloveka. Bah Žibertova ji je odvrnila, da s takšnimi izjavami znova kaže nepripravljenost Levice za kakršnokoli konstruktivno razpravo.

Jani Möderndorfer (SMC) je dejal, da je SDS potrebo po takšni razpravi podkrepila z lažmi in provokacijami. Po njegovih besedah je nekdo očitno spoznal, da so migranti hvaležna tema za manipuliranje javnosti. Jože Lenart (LMŠ) pa je dejal, da so razlage predstavnikov obeh pristojnih ministrstev, policije in NIJZ pokazale, da so zadeve dobro urejene.

Sicer je SDS predlagala sklepa, s katerima bi odbora priporočila ministrstvoma, naj “poskrbita za preprečitev širjenja nalezljivih bolezni, ki jih ob ilegalnih vstopih v Republiko Slovenijo s seboj prinašajo migranti”, ter naj redno poročata o sprejetih ukrepih v zvezi s tem. Oba odbora sta sklepa zavrnila s sedmimi glasovi za in 11 proti. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen