Merklova: Ohladitve odnosov med Nemčijo in ZDA ne gre pripisati zgolj Trumpu

1

Nemška kanclerka Angela Merkel je v današnjem intervjuju za britanski Financial Times dejala, da ohladitve odnosov med Nemčijo in ZDA ne gre pripisati zgolj ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Ob tem se je zavzela za bolj konkurenčno Evropsko unijo, kar je treba storiti tudi v luči brexita.

Glede ohladitve odnosov med Berlinom in Washingtonom je Merklova poudarila, da za to obstajajo strukturni vzroki in da za to ni kriv samo Trump. Evropa po njenih besedah že več let pada po lestvici prioritet ZDA. “Prišlo je do spremembe,” je dejala in dodala, da je že Trumpov predhodnik Barack Obama govoril o azijskem stoletju.

“Osredotočenost ZDA na Evropo se zmanjšuje – to bi se dogajalo pod katerimkoli predsednikom,” je izpostavila dolgoletna nemška voditeljica, ki se bo prihodnje leto predvidoma poslovila iz politike.

Strinjala se je z zahtevo ameriškega predsednika, da je treba mednarodne organizacije, kot so Združeni narodi in Svetovna trgovinska organizacija, reformirati. “O tem ni dvoma,” je dejala. “Vendar pa multilateralne strukture sveta ne postavljam pod vprašaj,” je dejala.

V luči tega se je zavzela za okrepitev Evropske unije, ki pa je po njenih besedah potrebna tudi v luči prihajajočega britanskega izstopa iz unije. Brexit mora biti po njenem mnenju opozorilo za EU. Ta mora postati “bolj privlačna, inovativna, kreativna ter dober prostor za raziskave in izobraževanje”, je dejala. “Konkurenčnost je potem lahko zelo produktivna,” je poudarila.

Unija mora zato nadaljevati z reformami, dokončati enotni digitalni trg, narediti napredek pri bančni uniji in uniji kapitalskih trgov, je povedala nemška kanclerka. EU mora ugotoviti tudi, katere tehnološke zmogljivosti ji primanjkujejo in zapolniti vrzeli, je dejala. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Merklca je ziher frigidna pol pa je tko kot je.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen