Koronavirus

Kaj je dobro vedeti o tem virusu

1

Piše: Davorin Kopše

Kaj je koronavirus?

Koronavirusi so številna družina virusov, ki povzročajo bolezni. To je lahko navaden prehlad ali druga huda oblika obolelosti, vključno s SARS ali hudim akutnim respiratornim sindromom in obolenjem dihal, poroča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Leta 2002 se je razširila epidemija SARS, ki je okužila več kot 8000 ljudi in jih ubila skoraj 800, kar je sprožilo množično paniko, saj se je razširila na več kot dva ducata držav. Vedeti pa je treba, da se je skrb povečala šele z večjo razširitvijo. Na začetku smo bili večinoma ravnodušni, saj smo imeli občutek, da se okužbe dogajajo nekje daleč. Tudi zdaj je podobno.

Simptomi

Okuženi razvijejo simptome, ki jih okuženi najprej čuti v zgornjih delih dihal. Pojavi se t.i. »praskanje« v grlu in oteženo dihanje. Pojavi se tudi izcedek iz nosu, kašelj, vneto grlo in vročina, ki se lahko obdrži nekaj dni.

Pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom, starejših in otrocih lahko virus sproži resnejše bolezni, kot sta pljučnica in bronhitis, na koncu pa pri mnogih iz navedene skupine nastopi tudi smrt.

Na dan 31. decembra je bila izpostava WHO na Kitajskem obveščena o primerih pljučnice neznanega vzroka/izvora, ki so jo odkrili v osrednjem kitajskem mestu Wuhan. Dne 7. januarja so potrdili “nov koronavirus (2019-nCoV)”, še navaja agencija.

Najbolj pogosti znaki okužbe vključujejo vročino, kašelj, zasoplost in težave z dihanjem, poroča WHO. V težjih primerih lahko okužba povzroči pljučnico, hud akutni respiratorni sindrom, odpoved ledvic in kot rečeno, celo smrt.

Za zdaj vemo, da koronavirus povzroča pljučnico in se ne odziva na zdravljenje z antibiotiki, kar sicer ni presenetljivo, saj je znano, da SARS povzroči smrt pri 10 odstotkih okuženih, je dejal Leo Poon, virolog na univerzi v Hong Kongu, poroča CNN .

Kako se izogniti smrtonosnemu koronavirusu

Novi gripi podobno koronavirusu, s katerim se je do zdaj po znanih informacijah okužilo do 1500 ljudi, umrlo pa jih je 41. Ob tem je pomembno povedati, da se je smrtnost v zadnjih dneh hitro povečevala. V zadnjem dnevu kar za več kot 100 odstotkov.

Na vse več mestih po svetu, zlasti na letališčih preverjajo potnike na termografskih monitorjih, kjer lahko preko termometrov preberejo morebitno povišano telesno temperaturo potnikov, kar je eden prvih simptomov okužbe. Tiste, ki kažejo znake okuženosti takoj namestijo v karantene, da se okužba ne bi širila.

Kako se koronavirus širi

Koronavirusi so redko zoonotični. To pomeni, da se lahko prenašajo z živali na človeka. Koronavirusa, kot sta SARS in MERS, se lahko širijo iz človeka na živali. SARS se je prenašal z mačk na človeka, MERS pa s kamel na človeka.

Virus se lahko prenaša tudi z dotikom nečesa, česar se je pred tem dotaknila okužena oseba, nato pa si z okuženo roko okužbo prenesemo v  usta, nos ali oči, navajajo centri za nadzor in preprečevanje bolezni.

V ponedeljek so pristojni potrdili, da se novi koronavirus lahko prenaša in širi tudi med ljudmi,  kar se pogosto zgodi, če pride človek v stik z izločki okužene osebe. Na tem mestu se pojavi vprašanje, če se morda aktualen virus širi tudi kako drugače (morda celo po zraku), saj je zbolelo že veliko zdravnikov, ki so po nekaterih informacijah celo umrli. Za njih lahko trdimo, da so v vsej populaciji najbolj poučeni in spoštujejo zaščitne ukrepe. Dodatno skrbi vprašanje kaj bo, če zmanjka zdravnikov in drugega osebja, ki naj bi poskrbeli za zajezitev širjenja virusa.

Zdravljenje in cepivo

Za bolezen ne obstaja specifično zdravljenje, vendar se da pacientom lajšati težave z zdravili proti bolečinam ali vročini, piti morajo veliko tekočine in veliko počivati.

Cepiva, ki bi nudilo zaščito pred to družino virusov torej ni. Iz farmacije sporočajo, da bi lahko cepivo morda razvili v času enega leta. Ukrepi, ki jih lahko izvajamo sami so: izogibanje okuženim in obolelim, pogosto si je treba umivati in razkuževati roke ter se ne dotikati oči, nosu in ust.

V Ameriki (ZDA) so začeli okrepljeno zdravstveno pregledovati potnike na največjih ameriških mednarodnih letališčih z namenom, da bi odkrili potnike, ki so zboleli za koronavirusom iz kitajskega Wuhana.

Naj dodam, da je treba informacije in opozorila jemati resno. Ni jih namreč malo, ki se iz pojava in novic norčujejo češ, da ni nevarnosti in da je virus izbruhnil tam nekje daleč. Če spremljamo svetovne medije in socialna omrežja lahko vidimo, da svet kljub uradno relativno majhni razsežnosti ne stoji križem rok. Kitajci so ob poskusu zajezitve širjenja okužbe zaprli več nekaj milijonskih mest. To pomeni, da nikogar ne spuščajo iz njih, niti vanje. Izjeme niso niti začasni obiskovalci, ki so v ta mesta prispeli pred izbruhom virusa, niti turistov, ki so se v času pred ukrepom znašli na teritorijih teh mest.

Zanemarljivo ni niti dejstvo, da so poleg okoliških držav okužene odkrili tudi v ZDA in Evropi. V Franciji so bili do včeraj odkriti trije primeri. Na razplet oziroma razvoj bolezni ali ozdravitev bodo počakali v karanteni.

Za konec torej priporočilo, da se vsi zavedamo potencialne nevarnosti in izvajamo ukrepe za zaščito.

V kratkem, kar pomeni najkasneje v nekaj dneh ali tednih, bomo najbrž izvedeli, če nam morda še kaj prikrivajo. Nekateri znaki vsekakor kažejo na to. Na eni strani poslušamo pomirjujoče informacije, na drugi strani pa izvajajo obsežne in celo drastične ukrepe. Dvojna sporočila nam morajo sprožiti alarm. Nič hudega, če je morda za alarm prezgodaj. Bolje deset alarmov, ki se izkažejo za neutemeljene, kot en sam zamujen alarm.

Sam za zdaj še zaupam WHO, vendar ostajam skeptičen, saj imamo izkušnje iz drugih področij življenja in dela, kjer nam prikrivajo resnico, tako da … pazimo nase in na svoje zdravje.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen