Johnson zavrnil nov referendum o škotski neodvisnosti

0

Britanski premier Boris Johnson je danes v pismu škotski premierki Nicoli Sturgeon uradno zavrnil izvedbo drugega referenduma o škotski neodvisnosti. Sturgeonova je v odzivu sporočila, da bo škotska vlada svoje prihodnje korake v zvezi s tem določila še ta mesec.

Johnson je zapisal, da je pozorno preučil argumente za prenos pooblastil z britanskega na škotski parlament, ki bi slednjemu omogočil pripravo referenduma o neodvisnosti. Škoti so po njegovih besedah na referendumu o neodvisnosti leta 2014 jasno glasovali za ohranitev enotnega Združenega kraljestva. Škotska in britanska vlada pa sta se zavezali, da bosta ta rezultat spoštovali, je poudaril.

“Britanska vlada bo še naprej spoštovala demokratično odločitev škotskega ljudstva in obljubo, ki ste mu jo dali. Zato se ne morem strinjati s prenosom pooblastil, ki bi vodil k novim referendumom o neodvisnosti,” je zapisal v pismu, ki ga je objavil na Twitterju.

Nov referendum bi po njegovih besedah nadaljeval politično stagnacijo, ki na Škotskem traja že deset let. “Čas je, da vsi skupaj delamo za enotnost Združenega kraljestva in sprostimo potencial te velike države,” je poudaril.

Škotska premierka je v odzivu sporočila, da se Johnsonovi torijci bojijo, da bi Škotska imela pravico do odločitve o svoji prihodnosti. Vedo, da je ob možnosti izbire velika verjetnost, da bodo ljudje izbrali pozitivno možnost neodvisnosti, je poudarila na Twitterju. Po njenih besedah je stališče vlade nevzdržno in samouničujoče.

“Škotska vlada bo svoj odgovor in prihodnje korake določila še ta mesec, ko bo škotski parlament znova prosila tudi za podporo pravici Škotske do izbire,” je zapisala. “Ena stvar je gotova – Škoti bodo imeli priložnost odločiti o naši prihodnosti na referendumu o neodvisnosti,” je izpostavila.

Sturgeonova, ki je tudi vodja Škotske nacionalne stranke (SNP), je sredi decembra britansko vlado pozvala k pogajanjem in odobritvi prenosa pooblastil za izvedbo referenduma na škotski parlament.

Na referendumu leta 2014 so sicer Škoti zavrnili odcepitev od Združenega kraljestva s 55 odstotki, a vodja SNP trdi, da so se okoliščine z referendumom o brexitu bistveno spremenile. Dodatno je njene namere potrdil izid na britanskih predčasnih volitvah, na katerih je SNP 12. decembra lani osvojila veliko večino od 59 mandatov, ki so na voljo na Škotskem.

Škoti so na referendumu o brexitu, na katerem so Britanci izglasovali izstop, podprli obstanek v uniji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen