HRW v poročilu Kitajsko obtožuje za globalni napad na človekove pravice

0

Letošnje poročilo nevladne organizacije Human Rights Watch (HRW) o položaju človekovih pravic v svetu je letos zelo kritično do Kitajske, ne le zaradi zatiranja pravic doma, ampak zaradi aktivne kampanje uničevanja globalnega sistema za zaščito človekovih pravic. Slovenija v tokratnem poročilu ni omenjena.

Poročilo o položaju človekovih pravic 2020, ki pokriva dogajanje v lanskem letu, ima 652 strani in zajema okoli 100 držav. Tako kot prejšnja leta vse države sveta niso vključene. Problem je pomanjkanje sredstev in virov.

Poročilo je na sedežu ZN v New Yorku predstavil izvršni direktor HRW Kenneth Roth. To je mislil storiti v Hongkongu, vendar so ga kitajske oblasti v nedeljo ustavile na letališču in mu prepovedale vstop v državo. To ga je pogrelo, da je bil v svoji predstavitvi še bolj odločen.

Kitajsko je obtožil, da izvaja intenzivni globalni napad na človekove pravice s svojo ekonomsko in diplomatsko močjo. Vlada predsednika Xi Jinpinga po Rothovih besedah vodi najbolj surovo in vztrajno zatiranje človekovih pravic v zadnjih desetletjih.

“Vlada je uvedla Orwellovsko državo visoko tehnološkega nadzorovanja prebivalstva in izpopolnjen sistem cenzure interneta za zatiranje javne kritike. Na tujem s svojo rastočo ekonomsko močjo zatiska usta kritikom in izvaja najbolj intenziven napad na globalni sistem človekovih pravic, odkar je ta sistem začel nastajati sredi 20. stoletja,” je dejal Roth.

Posebej hudo je v provinci Xinjang, kjer Kitajska zapira muslimane v koncentracijska taborišča in vzpostavlja popoln nadzorni sistem. V Združenih narodih Kitajska nenehno grozi drugim članicam svetovne organizacije in izvaja pritisk na mednarodne uradnike, kot je generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki si doslej še ni upal zahtevati konca zatiranja muslimanov v Xinjiangu.

Kitajska tudi redno blokira vse pobude v Svetu ZN za človekove pravice in Roth je pri tem okrcal tudi zahodne države, ki ne rečejo ničesar. “Nekateri voditelji, kot so predsednik ZDA Donald Trump, indijski premier Narendra Modi in brazilski predsednik Jair Bolsonaro so kritični do istega telesa mednarodnega prava človekovih pravic, ki ga Kitajska spodkopava,” je dejal.

Roth pravi, da je EU zaposlena sama s seboj zaradi brexita, učinkovitost pri zaščiti človekovih pa ji zmanjšujejo tudi nekatere nacionalistične države članice.

Roth poziva demokratične države, naj sodelujejo proti kitajski strategiji in ponudijo alternative kitajskim posojilom in zamrznejo premoženje državnim uradnikom, ki so vpleteni v zatiranje v Xinjiangu.

Kitajski diplomat pri misiji ZN v New Yorku Xing Jisheng, ki je bil na Rothovi predstavitvi, je izvršnemu direktorju HRW povedal, da je sedaj glede na povedano povsem jasno, zakaj ni smel v Hongkong. Poročilo HRW je zavrnil kot polno predsodkov in izmišljotin. Roth mu je odvrnil, da so takšna zavračanja zelo enostavna, HRW pa je pazljivo zbiral dejstva. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen