Evropske države zaradi iranskih kršitev jedrskega sporazuma sprožile poseben mehanizem

0

Trojica evropskih držav, podpisnic sporazuma o iranskem jedrskem programu, je danes zaradi kršitev dogovora s strani Teherana sprožila mehanizem za reševanje sporov, ki ga predvideva sam sporazum. Velika Britanija, Francija in Nemčija so v skupni izjavi zapisale, da jim zaradi kršitev ni preostalo drugega. Obenem so poudarile zavezanost dogovoru.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so leta 2015 skupaj z ZDA, Rusijo in Kitajsko z Iranom sklenile sporazum, po katerem se je ta odpovedal dejavnostim za razvoj jedrskega orožja v zameno za ukinitev nekaterih gospodarskih sankcij.

Potem ko so ZDA od sporazuma odstopile in vnovič uvedle sankcije proti Iranu, je tudi Teheran postopoma obnovil dejavnosti bogatenja urana. Po več korakih v tej smeri je v začetku leta celo naznanil, da ne bo več spoštoval jedrskega dogovora, saj ocenjuje, da ga ta ne zavezuje več.

Evropske države so danes zatrdile, da na podlagi teh dejanj Irana, ki ne izpolnjuje več obveznosti iz sporazuma, nimajo druge izbire kot sprožitev omenjenega mehanizma. “Vse močnejših kršitev jedrskega sporazuma nismo več mogli dopustiti brez odgovora,” je v Berlinu pojasnil zunanji minister Heiko Maas.

Cilj naj bi bil ohraniti sporazum in znotraj njega poiskati diplomatsko rešitev. “Tega se bomo lotili skupaj z vsemi partnerji sporazuma. Pozivamo Iran, naj konstruktivno sodeluje v pogajalskem procesu, ki se sedaj začenja,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Maas.

Vse tri države so ob tem v izjavi ponovno izrazile zavezanost sporazumu in dodale, da se ne bodo pridružile “kampanji maksimalnega pritiska na Iran”, ki jo vodi ameriški predsednik Donald Trump.

Pri mehanizmu za reševanju sporov gre sicer za kompleksen in dolgotrajen postopek, ki lahko traja več mesecev. Na koncu lahko privede do vnovičnega glasovanja o odpravljenih sankcijah v okviru Varnostnega sveta ZN.

Kot so sporočili v Bruslju, bo nad postopkom bdel visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki pričakuje, da bosta obe strani k njemu pristopili v dobri veri. Ohranitev jedrskega sporazuma je bolj pomembna kot kdajkoli, so prek Twitterja še sporočili iz Borrellovega urada.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen