Davos ni zedinil finančnih voditeljev v pozivih za zeleno gospodarstvo

0

Nove ogljično nevtralne tehnologije bi lahko bile skrivno orožje, s katerimi bi premagali številne ekonomske in okoljske izzive, se je ob koncu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu strinjala večina finančnih voditeljev držav in organizacij. Izjema je bil ameriški finančni minister Steven Mnuchin, ki ni želel govoriti o podnebnih spremembah.

“Če bomo imeli prave politike in iniciative, lahko izkoristimo priložnost za spremembe,” je ob koncu srečanja dejala generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nedavni trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko je po njenih besedah prinesel nekaj optimizma, vendar so tveganja za rast še vedno prisotna. Dodala je še, da bodo v prihodnje pomembne predvsem okolju prijazne investicije.

Skupaj s prvo damo Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde sta izpostavili, da morajo finančne ustanove poiskati načine za oceno in napoved podnebnih tveganj za finančni sistem.

Medtem pa Mnuchin ni želel govoriti o podnebnih spremembah, saj je to po njegovem mnenju le eden od številnih izzivov. Pomembneje se mu zdi govoriti o geopolitičnih tveganjih in zdravstvenih izzivih. Nasprotoval je tudi ideji o obdavčitvi ogljikovih emisij.

Medtem ko so se ZDA odločile odstopiti od pariškega podnebnega sporazuma, pa EU krepi investicije v boju proti podnebnim spremembam. Nemški finančni minister Olaf Scholz je ameriškemu kolegu zato dejal, da morajo nemudoma začeti z razvijanjem zelenih tehnologij, s katerimi se bomo izognili večanju emisij. “Čakanje na druge je nevarna strategija,” ga je opozoril. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen