Cerar poziva Mors k čimprejšnji vrnitvi vojakov v Irak

0

Zunanji minister Miro Cerar je v pismu pozval obrambno ministrstvo, naj čim prej vrne vojake na misijo v Irak, sicer da bo trpel mednarodni ugled Slovenije. Na Morsu se odzivajo, da so vojaki na odhod pripravljeni, in da se bo to izvedlo, “kot je predvideno”. Do tega naj bi sicer po prejšnjih zagotovilih prišlo najkasneje 1. februarja.

Državna sekretarka na ministrstvu za obrambo Nataša Dolenc je danes novinarjem zatrdila, da “so vojaki pripravljeni” in da bodo rotacijo v operaciji Neomajna odločnost v Iraku izvedli, kot je predvideno. Kdaj natančno, se ni želela opredeliti. Z Morsa so nato pisno sporočili, da bodo o času izvedbe rotacije javnost pravočasno obvestili.

Dolenčeva je po seji vlade za novinarje pojasnila še, da so na obrambnem ministrstvu v rednih stikih z zunanjim ministrstvom “in drugimi partnerji, tako kot vedno in pri vseh operacijah”. “Ta komunikacija je stalna in ni nobenih posebnosti. Zadevo bomo izvedli, kot je načrtovano,” je zagotovila. Zatrdila je še, da “obrambni sistem normalno deluje”.

Zadevo je sicer novinarjem komentirala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in potrdila, da jih je Cerar na seji vlade seznanil s pismom Morsu. Med naslovniki je bil tudi premier Marjan Šarec, ki je po besedah Bratuškove dejal, “da bi se zadeva dala rešiti tudi kako drugače”. Sicer pa je Bratuškova poudarila, da to pismo ne bi smelo priti v javnost.

Slovenija je šest vojaških inštruktorjev, ki so v Kurdistanu na severu Iraka urili iraške varnostne sile v boju proti teroristični skupini Islamska država, predčasno umaknila po iranskem raketnem napadu 8. januarja na bazo, v kateri so bili nameščeni.

Slovenski obrambni minister Karl Erjavec je po kar nekaj zapletih, ko naj bi se vojaki najprej umaknili skupaj z nemškimi, nato pa so Erbil zapustili le oni, pojasnjeval, da to ne pomeni tudi umika Slovenije iz operacije v Iraku.

Zagotovil je, da je prišlo le do “relokacije” vojakov in njihove predčasne vrnitve z misije, ker da tako ali tako ne morejo opravljati nalog, torej urjenja kurdskih sil. Je pa tedaj zatrdil, da se bodo slovenski vojaki v Irak vrnili najkasneje s 1. februarjem, kot je bilo predvideno že tudi sicer, lahko pa tudi že prej, če bi se urjenje kurdskih vojakov obnovilo. Ali je do tega morda vmes že prišlo, na Morsu nimajo informacij. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen