Auschwitz 1945 – 2020: Mineva 75 let od osvoboditve najhujšega nacističnega koncentracijskega taborišča

0

Pred 75 leti so vojaki rdeče armade Sovjetske zveze osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, ki velja za največje in najhujše nacistično koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno. V njemu so nacisti pobili več kot milijon ljudi, zadnje še tik pred osvoboditvijo taborišča.

Ko so vojaki rdeče armade 27. januarja 1945 vstopili v taborišče Auschwitz-Birkenau, so odkrili še 600 trupel zapornikov, ki so jih nacisti ustrelili v zadnjem hipu. Vojaki so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov. Med rešenimi je bilo 180 otrok, 52 med njimi mlajših od osem let.

Okoli 58.000 taboriščnikov pa so nacisti med umikom odpeljali iz taborišča in jih poslali na “pohod smrti”, kjer jih je večina umrla zaradi mraza ali pod streli stražarjev. Tiste, ki so pohod preživeli, so nacisti na odprtih tovornih vagonih poslali v taborišča v notranjosti Nemčije.

Obletnica osvoboditve taborišča se v svetu od leta 2006 obeležuje kot svetovni dan spomina na žrtve holokavsta. Letošnji osrednji slovesnosti bosta na Poljskem in v Izraelu.

Poljski znanstveniki na podlagi nemških dokumentov in ocen preživelih ocenjujejo, da so nacisti v Auschwitz prepeljali 1,1 milijona Judov, 70.000 Poljakov, 20.000 Romov, 15.000 sovjetskih vojnih ujetnikov in več tisoč ljudi iz drugih držav.

V Auschwitz je bilo deportiranih tudi več kot 2300 Slovencev, od tega jih je v taborišču umrlo več kot 1300. Iz tedanje Jugoslavije je prvi transport z 22 Slovenci, pripadniki NOB s Prevalj in Gorenjske, v Auschwitz prispel 28. septembra 1941. Največji transport iz Slovenije pa je v Auschwitz prispel 10. avgusta 1942 iz Celja, ko so v to zloglasno taborišče deportirali 333 žensk in 118 moških.

Auschwitz (poljsko Oswiecim) je bilo največje nemško koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno. Večina taboriščnikov je umrla v plinskih celicah. Poleg tega so številni umrli zaradi izčrpanosti, mučenja, lakote in posledic psevdomedicinskih poskusov.

Samo taborišče je bilo razdeljeno na tri glavna taborišča in številne podružnice. Nacisti so v Auschwitzu taboriščnike kaznovali na najbolj okruten način in zelo kmalu je to taborišče dobilo zloglasen sloves najbolj grozljivega nacističnega koncentracijskega taborišča.

Ustanovitev koncentracijskih taborišč sodi med prva dejanja nacistov, ko so 30. januarja 1933 prevzeli oblast v Nemčiji. Prvo koncentracijsko taborišče za politične nasprotnike so uredili v Dachauu marca 1933.

Ureditev novega koncentracijskega taborišča v bližini mesta Oswiecim na jugu tedaj okupirane Poljske, s katerim naj bi “dokončno rešili judovsko vprašanje”, je 27. aprila 1940 uredil vodja SS Heinrich Himmler. Že dva meseca kasneje, junija 1940, so na območju nekdanje topniške vojašnice že uredili taborišče.

Marca 1941 so po ukazu Himmlerja v bližini prvotnega taborišča uredili še večje taborišče – Auschwitz-Birkenau, v katerem so vladale najbolj krute in nečloveške razmere. V bližini kraja Monowice (Monowitz) so nacisti zgradili še tretje taborišče, Auschwitz III, ki so ga poimenovali tudi Buna-Monowitz.

Septembra 1941 so v Auschwitzu začeli množično pobijanje taboriščnikov s plinom. V taborišču so uredili več plinskih celic, kamor so taboriščnike napotili s pretvezo, da se gredo tuširat. Kot na svoji spletni strani navaja Center Simona Wiesenthala, so v vsaki od plinskih celic lahko na dan ubili 6000 ljudi. Trupel pa so se nato znebili v krematorijih.

Glavna vrata osrednjega taborišča so se kot v posmeh taboriščnikom ponašala z velikim napisom: Arbeit Macht Frei (Delo osvobaja).

Po vojni je za svoja dejanja v Auschwitzu odgovarjalo le nekaj posameznikov, med njimi prvi poveljnik taborišča Rudolf Höss, ki so ga aprila 1947 obesili na kraju njegovih zločinov.

Med zaslišanjem je Höss poljskim preiskovalcem med drugim izjavil: “Auschwitzu sem poveljeval do 1. decembra 1943 in ocenjujem, da je bilo zaplinjenih ali zažganih najmanj 2,5 milijona ljudi, najmanj pol milijona jih je umrlo zaradi lakote in bolezni, skupno torej okoli tri milijone mrtvih.”

Danes je na mestu, kjer je bilo drugo koncentracijsko taborišče Auschwitz, urejen muzej, ki ga je v opomin prihodnjim rodovom Unesco uvrstil na seznam svetovne dediščine. Vsako leto muzej obišče več kot milijon obiskovalcev. Lani je muzej zabeležil rekordnih 2,32 milijona obiskovalcev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen