600 Evropejcev čaka na prevoz iz Wuhana; predviden izredni sestanek ministrov EU

0

Približno 600 državljanov štirinajstih članic EU čaka na prevoz iz Wuhana, kjer je pred mesecem dni izbruhnil novi koronavirus. V EU je trenutno osem potrjenih primerov tega virusa, po štirje v Franciji in Nemčiji. V kratkem je pričakovati tudi izredni sestanek ministrov EU za zdravje.

Izredno zasedanje ministrov za zdravje je pomembno in potrebno, saj ne smemo podcenjevati položaja in moramo mobilizirati vsa razpoložljiva sredstva za soočenje z novim virusom, glede katerega je še veliko neznank, je izpostavila komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Namen izrednega sestanka je, da članice izmenjajo izkušnje, preučijo stanje pripravljenosti in opredelijo morebitne vrzeli pri soočanju z virusom, je pojasnila komisarka.

Evropska komisija, ki igra usklajevalno vlogo, saj je javno zdravje v pristojnosti članic, je v torek na poziv Francije prvič aktivirala evropski mehanizem za civilno zaščito, in sicer v pomoč pri vračanju Evropejcev iz Wuhana v domovino.

Trenutno čaka na prevoz iz Wuhana približno 600 državljanov EU, ki prihajajo iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Nemčije, Španije, Francije, Finske, Italije, Latvije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Romunije in Velike Britanije, je povedal komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Ob tem je izpostavil, da še nimajo podatkov iz vseh članic in da se položaj spreminja, ter pozval k potrpežljivosti. Sodelovanje s Kitajsko je bilo po njegovih besedah doslej dobro.

Glede potovanj na Kitajsko je Lenarčič izpostavil, da so v komisiji svojim zaposlenim svetovali, da prekinejo ali preložijo vsa potovanja na Kitajsko, ki niso absolutno nujna. Odločitve glede omejitev potovanj so sicer v pristojnosti članic. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen