Za Croatia Airlines dva potencialna strateška partnerja

0

Za dokapitalizacijo hrvaške letalske družbe Croatia Airlines sta prispeli dve nezavezujoči ponudbi, je ta teden objavila družba, ki pa ni razkrila, kdo sta interesenta. Po neuradnih informacijah hrvaških medijev sta to grška družba Aegean Airlines in španski Air Nostrum.

Croatia Airlines je v ponedeljkovem obvestilu na zagrebški borzi navedla, da sta v predhodni fazi preverjanja interesa za dokapitalizacijo ponudbi oddala dva interesenta. Več niso razkrili, napovedali so, da bodo o nadaljnjih korakih javnost obveščali.

Ponudbi naj bi podala grška letalska družba Aegean Airlines in španska regionalna letalska družba Air Nostrum, je poročal zagrebški časnik Jutarnji list. Kot je dodal, ni znano, za kakšen delež v Croatia Airlines sta družbi zainteresirani.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je večkrat izpostavil, da od strateškega partnerja pričakuje prevzem večinskega deleža, ki naj bi zagotovil finančno in poslovno stabilnost hrvaškega letalskega prevoznika. Croatia Airlines za pozitivno poslovanje in zagotovitev novih letal po ocenah potrebuje od 13 do 20 milijonov evrov letno. V letih 2021 in 2022 pričakujejo dobavo štirih novih letat airbus A320neo, ki bi okrepila obstoječo floto 12 letal.

Butković je nekajkrat omenil tudi možnost stečaja Croatie Airlines, kot se je to zgodilo v primeru slovenskega prevoznika Adria Airways, če proces prestrukturiranja, ki vključuje strateškega partnerja, ne bo uspešen.

Hrvaška vlada je Croatio Airlines rešila pred stečajem septembra letos, ko ji je za stabilizacijo poslovanja odobrila novo finančno injekcijo v višini 250 milijonov kun (33,8 milijona evrov). Država je iz proračunskih rezerv na račun Croatie Airlines letos nakazala 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov), ostalo bo prihodnje leto.

V Banskih dvorih so takrat sklenili, da bo medresorska vladna skupina v sodelovanju z upravo Croatia Airlines do konca leta pripravila načrt prestrukturiranja, ki naj bi ga začeli izvajati najpozneje do junija prihodnje leto.

Konzorcij svetovalcev Croatia Airlines za dokapitalizacijo na čelu s Privredno banko Zagreb mora sedaj ponudbi skrbno preučiti in mnenje posredovati upravi Croatia Airlines. Če bosta ponudbi sprejemljivi, ju bodo predstavili vladni medresorski skupini, ki bo predlog izbire strateškega partnerja poslala vladi v potrditev.

Hrvaška vlada pričakuje, da bo strateški partner razširil mrežo poletov in okrepil storitve družbe ter tudi prenovil floto in tehnične zmogljivosti Croatia Airlines.

Aegean Airlines je največja grška letalska družba po številu prepeljanih potnikov, poletov in velikosti flote. Ima 62 letal, ki povezujejo številna evropska in bližnjevzhodna mesta. Leta 2012 je kupila grško letalsko družbo Olympic Air, ki je bila članica Star Alliance, v katerem je tudi Croatia Airlines.

Air Nostrum je španska regionalna družba, ki je bila ustanovljena leta 1994. Ima 49 letal in deluje kot franšiza letalske družbe Iberia. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen