V Veliki Britaniji potekajo parlamentarne volitve

0

V Veliki Britaniji potekajo parlamentarne volitve, ki bodo odločile bližnjo usodo brexita in veljajo za najpomembnejše v celotni generaciji. Zmaga se obeta vladajočim konservativcem, a absolutne večine, ki bi jim olajšala uresničitev izstopa iz EU, nimajo zagotovljene.

Ob 8. uri po srednjeevropskem času se je odprlo več kot 4000 volišč v Angliji, na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem. Njihova vrata bodo ostala odprta do 23. ure po srednjeevropskem času, ko je pričakovati tudi objavo izidov vzporednih volitev.

Volitve na Otoku tradicionalno potekajo vsakih pet let, a poslanci so oktobra izglasovali že druge predčasne volitve v dveh letih. Kot poroča britanski BBC, gre za prve zimske volitve od leta 1974 in prve decembrske po letu 1923.

Veliko pozornosti je danes med drugim namenjenih zimskemu vremenu, saj se glede na napovedi obetajo temperature okrog ledišča, dež in celo sneg, kar bi lahko vplivalo na volilno udeležbo.

Stranke se borijo za 650 poslanskih sedežev. Na absolutno večino upa konservativni premier Boris Johnson, ki bi tako lažje izvedele svoj načrt glede uresničitve brexita – potrditev izstopnega dogovora še do božiča in izstop iz EU konec januarja prihodnje leto.

Kot je v sredo dejal Johnson, je današnji dan priložnost za izhod iz obdobja treh let političnega zastoja in negotovosti. “Samo predstavljajte si, kako čudovito se bo ta božič usesti k večerji s puranom, saj bo brexit odločen,” je dejal v zadnjem sporočilu volivcem. A kot je še sam priznal, je izid negotov.

Potem ko so ankete konservativcem dolgo napovedovale deset odstotnih točk prednosti pred laburisti in precejšnjo možnost osvojitve absolutne večine v 650-članskem parlamentu, je ob približevanju volitev izid postajal vse bolj negotov.

V torek objavljena anketa je pokazala zmanjševanje razlike med glavnima strankama, izključena ni niti možnost t. i. visečega parlamenta, v katerem nobena ne bo mogla sama sestaviti vlade.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn sicer v nasprotju z Johnsonom v primeru zmage napoveduje sklenitev novega dogovora z EU v treh mesecih. Tega bi nato skupaj z možnostjo obstanka v uniji predložil na nov referendum. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen