V petek bo v Britaniji vložen zakon o izstopnem sporazumu z EU

0

Britanski premier Boris Johnson bo predlog zakona, s katerim bi uzakonili izstopni sporazum z Evropsko unijo, v parlament vložil v petek, je danes povedal njegov tiskovni predstavnik.

“Postopek nameravamo začeti pred božičem, to pa bomo storili po ustavni poti in v pogovorih s predsednikom spodnjega doma britanskega parlamenta,” je povedal Johnsonov tiskovni predstavnik po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Z zakonom bi uzakonili izstopni sporazum, ki ga je London sredi oktobra sklenil z Brusljem. Zakon med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji.

S tem želi britanska vlada omogočiti izstop države iz EU do 31. januarja 2020. Predlogu zakona se obeta potrditev v parlamentu, saj je vladajoča konservativna stranka na četrtkovih volitvah osvojila jasno absolutno večino 365 poslancev v 650-članski poslanski zbornici.

Poslanci bodo predvidoma v torek prisegli in izvolili svojega predsednika. Kraljica Elizabeta II. pa bo v četrtek predstavila program vlade, s čimer bo uradno odprla zasedanje parlamenta. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen