V Mariboru o prelomnih dogodkih leta 1919

0

Na mariborski filozofski fakulteti se danes začenja mednarodni znanstveni simpozij Prelomni dogodki leta 1919. Skupno 38 predavateljev bo poskušalo iz različnih zornih kotov osvetliti dogajanje takoj po koncu prve svetovne vojne, še posebej na območju severovzhodne Slovenije.

Štiridnevni simpozij je po besedah dekana filozofske fakultete in predsednika Zgodovinskega društva dr. Franca Kovačiča Maribor Darka Friša največji letošnji zgodovinski simpozij v Sloveniji. Na njem so zbrali strokovnjake iz večine institucij, ki se ukvarjajo z zgodovinopisjem v Sloveniji, nekaj je tudi gostov iz tujine. “Njihovi prispevki so namenjeni bogatitvi zgodovinopisne znanosti na Slovenskem, vključno s pogledom od zunaj,” je povedal.

Potem ko so se v prejšnjih letih podrobno posvetili letoma 1917 in 1918, je zdaj na vrsti leto 1919. “To je leto, ki pričenja s sanacijo po štiriletni veliki vojni, ki je močno zaznamovala Evropo, svet in tudi naš prostor. Ti dogodki so ključni za dogajanje v celotnem obdobju do druge svetovne vojne,” je pojasnil Friš.

“Simpozij poudarja tisto, kar je spremenilo ali preoblikovalo vsakdanje življenje ljudi v prelomnem letu 1919. Svet, Evropa in slovenski prostor so takrat upali na to, da bo orožje končno utihnilo, a se pretresi, ki jih je prinesla velika vojna, še vedno čutijo,” je dodal podpredsednik omenjenega društva Aleš Maver.

Pogled bodo najprej usmerili na širši evropski okvir, nato na dogajanje v slovenskih deželah, proti koncu pa se bodo vsebinsko zožili na severovzhodno Slovenijo. Med drugim bodo govorili o vračanju vojakov s front, oblikovanju deželne vlade za Slovenijo, načrtih za obnovo, Štajerski med ljubljansko in dunajsko vlado, slovenizaciji in prilagajanju šolstva na Štajerskem novim razmeram, odstranjevanju javnih spomenikov, Murski republiki in ustanovitvi slovenske univerze.

Na simpoziju bodo s svojimi prispevki sodelovali tudi študenti, prvič pa so se povezali tudi z gospodarstvom. Posebna tema, ki jo bodo obravnavali na dogodku, je namreč elektrifikacija na Slovenskem in na to temo bodo med drugim predavali predstavniki podjetja Elektro Maribor. Kot zanimivost, prva električna žarnica na Slovenskem je zasvetila prav v Mariboru, izgradnja Hidroelektrarne Fala pa je pomembno vplivala na gospodarski razvoj celotne regije.

V okviru simpozija bo danes predpremiera dokumentarnega filma Televizije Slovenija Boji za severno mejo, ki ga je režiral Valentin Pečenko. Obenem bodo odprli razstavo na temo doktoratov oddelka za zgodovino ljubljanske filozofske fakultete.

Organizatorji simpozija so oddelek za zgodovino mariborske filozofske fakultete, Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča Maribor, Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU in Akademija distribucije Elektro Maribor. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen