V Libanonu novi spopadi med protestniki in policijo

0

V Libanonu so se protestniki v nedeljo zvečer v bližini parlamenta že drugo noč zapored spopadli s policijo. Protestniki so policiste obmetavali s steklenicami in petardami, ti pa so odgovorili s solzivcem in vodnim topom. Več deset ljudi je bilo poškodovanih.

Notranji minister Raya El Hasan je po sobotnem nasilnem posredovanju varnostnih sil proti protestnikom, v katerem je bilo poškodovanih več deset ljudi, odredil preiskavo.

Libanon, ki je v hudi gospodarski in politične krizi, že od sredine oktobra pretresajo množični protesti, na katerih nezadovoljni državljani zahtevajo prenovo političnega sistema in oblikovanje neodvisne vlade, ki bi jo sestavljali tehnokrati.

V nedeljo zvečer so v bližini parlamenta v Bejrutu izbruhnili spopadi, med katerimi so protestniki obmetavali policiste s steklenicami in petardami, ti pa so odgovorili s solzivcem in vodnim topom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobni prizori so se tam odvijali že v soboto zvečer, ko so varnostne sile protestnike poskušale razgnati s solzivcem in gumijastimi naboji. Po navedbah civilne zaščite so 36 poškodovanih prepeljali v bolnišnico, 54 pa so prvo pomoč nudili na prizorišču protestov.

Libanonski rdeči križ je sporočil, da so bili med poškodovanimi tako protestniki kot pripadniki varnostnih sil, v glavnem pa so imeli težave zaradi vdihavanja solzivca ali pa so jih zadeli kamni.

Libanonske varnostne sile so sporočile, da je 20 njihovih pripadnikov poiskalo zdravstveno pomoč v bolnišnici.

Protestniki so v nedeljo stresali jezo predvsem na odhajajočega premierja Saada Haririja, ki je odstopil konec oktobra, in dolgoletnega predsednika parlamenta Nabiha Berrija, saj politični krizi v državi še kar ni videti konca.

Čeprav je v zadnjih tednih v javnosti zaokrožilo več imen možnih kandidatov za naslednika Haririja, se največjim političnim strankam do zdaj še ni uspelo dogovoriti o novem premierju.

Minuli teden je vodstvo libanonskih sunitov izrazilo podporo vrnitvi Haririja, kar je še dodatno razjezilo protestnike.

Predsednik države Michel Aoun naj bi sicer danes začel posvetovanja s parlamentarnimi strankami o novem premierju, a jih je na prošnjo Haririja preložil na četrtek. Hariri je namreč izrazil željo za več časa za pogovore o oblikovanju vlade, je sporočil predsednikov urad. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen