Slovenska vojska se tudi po zahtevi Levice ne bo umaknila iz Afganistana

0

Odbor za obrambo je danes večinsko zavrnil predlog priporočil vladi o umiku slovenskih vojakov iz misije v Afganistanu ter prenehanje plačevanja v Natov skrbniški sklad za afganistansko vojsko. Za predlog Levice sta glasovala dva člana odbora, 12 jih je bilo proti.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je v uvodni predstavitvi predloga o umiku Slovenije iz Afganistana poudaril, da je to poskus rešitve dolge in žalostne zgodbe v Afganistanu. Po njegovih besedah umik Slovenske vojske (SV) iz operacije v Afganistanu ne bi prispevalo k miru v tej državi, je pa vpletenost Slovenije v to operacijo sporna.

Izpostavil je, da je napredek v demokratizaciji te države od kar v Afganistanu poteka Natova misija, zelo majhen. Prebivalstvo živi v revščini, skoraj edina panoga, ki še zagotavlja prihodke, je pridelava opijskega maka. Po navedbah Vatovca v zadnjih letih Afganistan proizvede preko 90 odstotkov celotne svetovne proizvodnje opija.

V Levici so prepričani, da umik Slovenije ne bi pomenil nobene dodatne škode za misijo v tej državi. Vatovec je večkrat poudaril, da celo ZDA razmišljajo o umiku iz Afganistana. Opozoril je tudi na povečevanje števila migrantov iz Afganistana, ki zaradi nemogočih razmer v državi nezakonito vstopijo tudi v Slovenijo.

Pobudo za umik Slovenije iz misije v Afganistanu so zavrnili tako poslanci ostalih poslanskih skupin kot državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak.

Bizjak je poudaril, da vlada predloga priporočila za takojšnje prenehanje sodelovanja Slovenije v Afganistanu ne podpira. Izpostavil je, da v državi delujejo številne misije, da Slovenija podpira prizadevanja mednarodne skupnosti za mirno rešitev krize in da je za končanje vojaških aktivnosti nujen mirovni sporazum.

Glede plačil v sklad za afganistansko vojsko je pojasnil, da je to mednarodna zaveza Slovenije. Umik bi pomenil tudi odstopanje od nedavno sprejete resolucije o strategiji nacionalne varnosti, zmanjšalo bi tudi verodostojnost Slovenije v zavezništvu, je še pojasnil Bizjak.

Da bi bila situacija v Afganistanu še bistveno slabša in bi med drugim v Sloveniji imeli še več beguncev zaradi teroriziranja Al Kaide, če v tej državi ne bi bila prisotna mednarodna skupnost, je ocenil poslanec SDS Žan Mahnič. Opozoril je tudi na že tako slabo podobo Slovenije v Natu, položaj pa bi morebiten odhod iz misije v Afganistanu še poslabšal.

Tudi Matej Tonin (NSi) se je strinjal, da kljub velikim vložkom Zahoda v Afganistanu pravih rezultatov ni. A izpostavil je, da ni boljše alternative, ki bi razmere izboljšala. Če se mednarodna skupnost umakne, bodo po besedah Tonina na oblast prišli talibani, s tem pa se bodo na široko odprla vrata za razne ekstremistične skupine.

Matjaž Nemec (SD), ki je tudi predsednik odbora za zunanje zadeve, je izpostavil svoje nedavni pogovor s pakistanskim veleposlanikom, ki da je opozoril, da bi vsakršen umik mednarodnih sil iz Afganistana pomenil dodaten kolaps te države. “Najlažje je oditi. A če se želimo pravilno lotiti tudi problema migracij, je treba konfliktne situacije reševati v državah izvora,” je poudaril. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen