Sindikat zdravstva poziva ministra k izrednemu nadzoru nad delom soboške bolnišnice

0

Sindikat zdravstva Slovenije je ministra za zdravje Aleša Šabedra pozval k izrednemu nadzoru nad delom uprave splošne bolnišnice Murska Sobota in sveta zavoda. Povod za to je sicer še nepravnomočna sodba delovnega sodišča, po kateri je bolnišnica nezakonito odpustila uslužbenko pravno-kadrovske službe in sindikalno zaupnico Tatjano Petek.

Sindikat je v sporočilu za javnost pozdravil sodbo, po kateri mora vodstvo zavoda Petkovo znova zaposliti ter ji vrniti vse stroške. Na odziv vodstva bolnišnice in ministra STA še čaka.

“Čeprav sodba še ni pravnomočna, v sindikatu javno pozivamo ministra za zdravje Aleša Šabedra, da odredi izredni nadzor nad upravljanjem Splošne bolnišnice Murska Sobota, vključno z delovanjem sveta zavoda, ki kot organ nadzora nad vodstvom ves ta čas ni opravljal svoje naloge,” so zapisali v sindikatu.

Kot so dodali, predstavniki vlade v svetu zavoda v letu in pol gonje proti Petkovi niso hoteli prisluhniti argumentom sindikata, da gre za neutemeljene obtožbe na podlagi nedokazanih in izmišljenih dejstev. “Po drugi strani pa se tem istim članom sveta zavoda nikoli niso zdele sporne kazenske ovadbe vodstva zavoda niti se niso z njimi seznanili ali celo zahtevali, da direktor ali njegovi sodelavci zanje prevzamejo odgovornost z odstopom z vodstvenih položajev bolnišnice,” je dodal sindikat.

Petkovo so odpustili marca 2017, ko je v bolnišnici potekala kriminalistična preiskava zaradi domnevno nezakonitih izplačil nadomestil za neizrabljeni dopust v letih 2015 in 2016, zaradi česar je bila kasneje vložena kazenska ovadba proti direktorju in nekaterim sodelavcem.

Ob razkritju izplačil so na ministrstvu za zdravje potrdili, da je bilo izplačilo vsaj za direktorja in strokovnega direktorja nezakonito, v bolnišnici pa so trdili, da so jih izplačali po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe Petkove. Ta je navedbe zanikala in kot dokaz objavila pošto, v kateri je vodstvo bolnišnice opozarjala na nezakonitosti.

Petkovo so potem premestili na drugo delovno mesto, ker naj ne bi ustrezala novi sistematizaciji. Vodstvo pa ji je očitalo, da odgovornost vali na upravo zaradi “maščevanja, ker po novi sistematizaciji ni več vodja pravno-kadrovske službe”.

Prekinitev delovnega razmerja so v bolnišnici utemeljevali s tem, da naj bi “javno blatila bolnišnico in njeno vodstvo ter razlagala o domnevnih nepravilnostih”.
Ob omenjenih dogodkih je sindikat zdravstva Slovenije zaradi sumov zlorabe uradnega položaja zahteval odstop direktorja bolnišnice Bojana Korošca, a je ta poziv zavrnil kot neutemeljen. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen