Šarec: Ugotovljene nepravilnosti pri zaposlitvi na Sovi ne zahtevajo prekinitve pogodbe

0

Premier Marjan Šarec je danes na vprašanje Žana Mahniča iz SDS, ki ga je spraševal v zvezi z zaposlitvijo Šarčeve znanke na Sovi, ponovil, da bodo manjše administrativne nepravilnosti, ki jih je pri zaposlitvah na Sovi ugotovil pristojni inšpektorat, odpravili. Niso pa takšne, da bi morali prekiniti pogodbo o zaposlitvi, je dejal.

“Ko smo prevzeli vlado, je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) stavkala že 11 mesecev, kar je unikatno stanje za tako službo. Direktor, ki ga je imenovala nova vlada, je takoj začel socialni dialog in vzpostavil normalno stanje,” je uvodoma spomnil Šarec.

Razpis za delovno mesto, ki ga je izpostavil Mahnič, je bil prvi v zadnjih 20 letih, ker želijo, da Sova deluje transparentno, je poudaril.

“Očitate mi klientelizem, vendar ste vi zadnji, ki to lahko počnete,” je dejal. Sova je po Šarčevih besedah sama zaprosila inšpektorat za javni sektor za nadzor, ker so v opoziciji sprožali različne govorice. Spomnil je na ugotovitve inšpektorata, da je prišlo do nekaterih sistemskih nepravilnosti. Bistvo pa je, da nobena od teh nepravilnosti ne vpliva na pravilnost postopka, je izpostavil. Sova bo ugotovitve inšpektorata po njegovem zagotovilu upoštevala in bo te manjše nepravilnosti administrativne narave tudi odpravila.

Kar je ugotovil inšpektorat, ni nič takega, kar bi zahtevalo prekinitev pogodbe, je opozoril. “Lahko me blatite na vaših portalih, lahko mi očitate razmerja, bom preživel. Vaše napade bomo zdržali. Da pa razkrivate dele tajnega poročila v arbitražni zgodbi, je pa bolj žalostno,” je dejal.

SDS in NSi sta se po njegovih besedah pač odločili, da bosta zadevo o zaposlitvi na Sovi vseskozi pogrevali. Iz spoštovanja do komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki obravnava zaposlovanje na Sovi, bo prišel na njeno sejo, je ponovil svojo obljubo. “Ste v opoziciji, imate dovolj časa, uživajte. Se vidimo na Knovsu,” je sklenil.

Mahnič je namreč menil, da je bil razpis za zaposlitev na Sovi očitno prirejen, ker zaposlena ni izpolnjevala pogojev za zaposlitev. Zato je zahteval, da DZ opravi razpravo o izpostavljenem vprašanju. DZ bo o njegovi zahtevi odločal v sredo v okviru glasovanj.

V minulih mesecih so odmevali napeti odnosi med Knovsom in Sovo, v središču pa je bila zaposlitev znanke premierja Šarca na agenciji. Mediji so poročali tudi o zaposlitvi sorodnice nekdanje predsednice NSi, danes pa evropske poslanke Ljudmile Novak.

Po polemikah v javnosti in poizvedovanju Knovsa je inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor. Inšpektorat je opravil nadzor nad zaposlitvijo štirih javnih uslužbencev na Sovi in ugotovil nekaj kršitev. Izrekel je ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje, za razveljavitev sklenjenih pogodb pa ni bilo zakonskih pogojev. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen