Ruska vojska vkorakala v Rako na severu Sirije

0

Ruska vojska je prvič od osvoboditve sirskega mesta Raka pred dvema letoma vstopila v to nekdanjo prestolnico kalifata skrajne skupine Islamska država. V mesto na severu Sirije je vstopila po umiku ameriške vojske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Islamska država je prevzela nadzor v Raki v začetku leta 2014 in ga razglasila za prestolnico svojega samooklicanega kalifata. Iz mesta je pred skrajneži takrat zbežalo najmanj 250.000 ljudi.

Oktobra 2017 so mesto osvobodile sirske sile pod vodstvom kurdskih sil ob podpori ameriške vojske. Ta je v okviru vojaške ofenzive od sredine leta 2017 izvajala intenzivno bombardiranje mesta.

Po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ameriško vojsko umakne s severa Sirije, sta v zadnjih mesecih na območja pod nadzorom ameriških sil vstopili turška in ruska vojska.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je ruska vojska prvič vstopila v mesto, ki je bilo med letalskim obstreljevanjem koalicije pod vodstvom ZDA “skoraj povsem uničeno”.

Dodali so, da so več deset tisoč prebivalcem dostavili humanitarno pomoč in da jim jo bodo redno dostavljali tudi v prihodnje. Skupaj s sirskimi oblastmi bodo obnovili tudi uničeno infrastrukturo v Raki in širši regiji, tako kot so to že storili v Damasku, Alepu, Homsu in drugih sirskih mestih, poroča ruska tiskovna agencija Tass. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen