Praznično dogajanje v Portorožu bo popestril že 8. festival penin; 120 vrst penin iz 37 kleti

0

Praznično dogajanje v Portorožu bo tudi letos popestril festival penin. Na njegovi osmi izdaji bodo obiskovalci lahko okusili več kot 120 vzorcev vseh vrst penin iz 37 kleti in petih držav, Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Francije. Dogajanje bosta popestrili tudi kulinarična ponudba in glasbeni program.

Festival se bo v hotelu Kempinski Palace začel ob 16. uri, organizira pa ga Turistično združenje Portorož v sodelovanju s predsednico Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič in upravljavcem hotela, kjer dogodek poteka.

Dogodek po navedbah organizatorjev vsako leto privabi več obiskovalcev pa tudi več sodelujočih peničarjev in proizvajalcev šampanjcev. Na osmi izdaji festivala bo tako mogoče okusiti najboljše penine iz 37 kleti, obiskovalci pa bodo lahko izbirali med več kot 120 vzorci belih, rdečih in rose penečih vin, pripravljenimi po klasični ali charmat metodi.

Na festivalu se bo letos predstavilo 29 slovenskih vinarjev iz vseh treh vinorodnih dežel, Primorske, Posavja in Podravja.

Hrvaške peničarje bodo predstavljali Malvazija Istriana iz istrskega Višnjana, Vina Prelac iz prav tako istrskega Momjana in Vina Vuglec iz celinske Krapinsko-Zagorske županije, iz Italije bodo obiskovalci lahko okusili penine iz kleti Astoria Wines, Villa Sandi in Cantina Colli del Soligo iz okolice Trevisa ter Bellavista Franciacorta iz Brescie, iz Avstrije pa prihajajo predstavniki kleti Szigeti iz Avstrije.

Predstavili pa se bodo tudi francoski proizvajalci šampanjca. Letos bodo prisotne tri znamke – Champagne Taittinger, Champagne Bollinger in Champagne Laurent-Perrier.

Kuharski mojstri iz hotela Kempinski Palace bodo za spremljavo k vinom pripravili kulinarično ponudbo, najzahtevnejši gostje pa se bodo lahko s posebno vstopnico udeležili gala večerje v hotelski restavraciji Sophia.

V parku pred hotelom bodo razglasili tudi Naj penino Portoroža 2019. Za ta naziv se je potegovalo 23 peničarjev s 56 vzorci. Program ob razglasitvi naj penine se bo začel ob 17. uri, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbela znana hrvaška pevka Tereza Kesovija.

Vstopnice v predprodaji so sicer že razprodane, obiskovalci pa jih bodo lahko kupili še danes popoldne na blagajni ob vhodu v Kristalno dvorano hotela Kempinski Palace, so še sporočili organizatorji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen