Pahor za TVS o nekaterih pomembnih temah “klasično mlačen”: Poročilo Knovsa je OK, a ne v tem trenutku, ustavni sodniki so ugledni ljudje, se bodo že zmenili sami

6

Predsednik republike Borut Pahor je za TVS spregovoril o poročilu Knovsa o zapletih pri arbitraži. Meni, da “samo poročilo koristi državi, ker ugotavlja, da ni bilo nobenih navodil države glede sodelovanja med arbitrom in agentko. Ker pa lahko sosednja država ali kdo tretji vzame iz poročila le, kar mu koristi, ta hip Sloveniji ni koristilo.”

Poročilo je napelo tudi odnose med Slovensko obveščevalno varnostno službo (Sova) in komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Sova je namreč policiji in tožilstvu zaradi objave javnega dela poročila naznanila sum izdaje tajnih podatkov.

Pahor pa je zaradi zaostrenih razmer predlagal predsedniku vlade Marjanu Šarcu sklic seje sveta za nacionalno varnost, ker je menil, “da bi lahko v dialogu razčistili kakšno stvar, ki bi omogočila, da bi obveščevalna služba lahko delala svoje in bi se vršil nad njo demokratični nadzor brez teh napetosti”. Šarec njegovemu “nasvetu”, kot je to poimenoval Pahor, sicer ni sledil, Pahor pa to spoštuje.

V nocojšnjem pogovoru za oddajo Politično na Televiziji Slovenija (TVS) je komentiral tudi očitke, da se je s tem pozivom postavil na stran Knovsa. “Vedno bom zagovarjal demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami, hkrati pa dobro razumem vlogo, ki jo ima Sova za zagotavljanje nacionalne varnosti in zaščito nacionalnih interesov,” je poudaril in dodal, da je zanj zato pomembno, da obe opravljata svoje delo. Želi pa si, da bi se razmere uredile, saj “zdaj to ni najbolje”.

Komentiral je tudi spore med sodniki na ustavnem sodišču, saj je bilo precej sodnikov imenovanih v času njegovega mandata. Predsednik je dejal, da si ne drzne posegati v njihovo avtonomijo. “V ustavnem sodišču so ugledni ljudje. (…) Če znajo rešiti najbolj usodna ustavnopravna vprašanja, bodo znali sami, brez naše pomoči, rešiti tudi nekatere spore,” je prepričan.

Glede pogajanj o spremembah volilnega sistema, ki jih vodi, pa je dejal, da so prišli zelo daleč, a se pred zadnjim krogom odločil za kratek suspenz, ker je menil, da ne bo napredka. Je pa zato v pismu pozval tiste, ki zagovarjajo uvedbo prednostnega glasu, da preverijo, ali imajo v DZ 60 glasov. (sta/ured)

Št. komentarjev: 6
 1. Roman n pravi

  Pahor,vidimo kako so na sodišču ugledni in še kaj……

 2. raft pravi

  Tajnikar: Drugi tir je projekt, ki se ne bo nikoli finančno povrnil
  ——————
  Kaj mu bodo za tole njegovo mnenje dali Hrvati?

  1. Re gornjemu pravi

   Mogoče kakšen majhen otoček ali pa vsaj parcelo, če je že nima?

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Seveda se ne bo povrnil. Hudič bo vse vzel in ne bo nobenga, da bi kaj vračal.
  boditevcvetju

 4. bruh pravi

  kućanov smrdeči levičarski neumni bedak na koki…..nič več nil manj…..komunajzerski rdečuh kot vsi pred njim, slovenistan pač ne premore drugega…omejenost, majhnost in opranoglavost naših nestrpnih rdečih pra scev in svi nj…nič novega…..so pač 45 let klali, pobivali, morili, preganjali, zapirali moteče drugače misleče in demografsko vrzel polnili z uvažanjem najbolj smrdečih mafijsko pokornih jugićev….ajd….nič novega..

 5. Muco pravi

  “totemu boratu morajo pa nekaj močnega davati”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen