“Pa saj gre samo za 4 jurje vašega denarja”: Srečanje Šarca in Pivčeve še nedorečeno, očitno se tokrat “visokoetičnemu” ne mudi

8

Premier Marjan Šarec in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se bosta o njeni nadaljnji usodi zaradi sodelovanja pri projektu SRIPT še pogovorila, kdaj, pa ostaja nedorečeno. Po poročanju nekaterih medijev naj bi se sestala sredi prihodnjega tedna, a tega ne v Šarčevem kabinetu ne pri Pivčevi za zdaj ne potrjujejo.

Pivčeva je v začetku tega tedna dejala, da želi svoje delo pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), pri katerem je gospodarsko ministrstvo ugotovilo nepravilnosti, pojasniti premierju. Dejala je, da je pripravljena tudi odstopiti, Šarec pa je povedal, da revizije projekta še ni prebral, da pa Pivčeva na kmetijskem resorju sicer dobro dela.

Termin bo sicer glede na že napovedane obveznosti bržkone težko uskladiti. Premier ima prihodnji teden dve obveznosti v tujini, v ponedeljek in torek bo na Kosovu obiskal pripadnike slovenske vojske na misiji, v četrtek in petek pa v Bruslju poteka vrh EU. Za sredo ima doma napovedano tradicionalno srečanje s predsedniki republike, državnega zbora in državnega sveta.

Pivčeva pa je trenutno bolniško odsotna. V javnosti se je te dni ugibalo o njeni morebitni daljši odsotnosti zaradi težav s hrbtenico, a je ugibanja v petek končala kar sama z objavo na Twitterju. Zapisala je: “Zdravniki še opravljajo diagnostiko, čaka me nekaj nevroloških preiskav, nadalje pa najbrž tudi operativni poseg.”

Pivčeva je v tvitu dodala še, da je s svojo ekipo na kmetijskem ministrstvu v rednih stikih in da delo teče nemoteno.

Razlog za majanje stolčka Pivčevi je končno poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta SRIPT Turistično gostinske zbornice Slovenije, ki ga je gospodarsko ministrstvo izdalo konec novembra. Ugotovilo je več nepravilnosti v okviru pogodbenih obveznosti, ki jih ima zbornica do ministrstva, ni pa obravnavalo razmerij med zbornico in posameznimi izvajalci, med katerimi je bila tudi Pivčeva.

Končno poročilo gospodarskega ministrstva med drugim kaže, da Pivčeva del, pri katerih je bila navedena kot avtorica, ni v celoti opravila sama ali pa pri njih ni sodelovala. Pomanjkljiva naj bi bila tudi dokazila, da je bilo njeno delo dejansko izvedeno. Komisija MGRT je v poročilu zapisala, da je za vsaj del aktivnosti, za katere je ministrica prejela 4000 evrov plačila, razvidno, da jih je večji del opravila Ljubica Kneževič Cvelbar. V poročilu je tudi zapisano, da je bila ministrica le soavtorica in bi morala prejeti le sorazmeren delež honorarja. Spletni komentatorji pa cinično ugotavljajo, da je jasno, da se premierju nikamor ne mudi, saj gre “samo za štiri jurje vašega denarja”, to pa je bagatela glede na to, kakšni težki milijoni v Sloveniji poniknejo neznano kam.

Pivčeva je v odzivu na poročilo dejala, da so “določene naloge pri oblikovanju skupnih dokumentov sooblikovali z več avtorji in po skupnih usklajevanjih”. “Pri tem je seveda težko razmejiti, kdo je opravil kakšen del naloge in razmejiti prispevke posameznih avtorjev,” je navedla.

“Nedvomno pa je tudi svetovanje in prenos znanj in kompetenc tako v partnerstvo kakor tudi v samo pripravljene dokumente in naloge pomemben del prispevka, ki seveda pomeni tudi avtorsko delo,” je prepričana Pivčeva, ki je, kot je pojasnila, po odštetju in plačilu vseh prispevkov in po plačilu akontacije dohodnine za delo prejela manj kot 20.000 evrov.

Kmetijsko ministrico so sicer te dni v bran vzele nekatere kmetijske organizacije. Tako so se Sindikat kmetov Slovenije in nekatere druge organizacije iz kmetijskega sektorja ločeno s pismi obrnili na premierja Šarca in poudarili, da ministrica dela odlično. Zaokrožila je tudi spletna peticija v podporo Pivčevi, v kateri podpisniki poudarjajo, da bi bil morebiten odstop Pivčeve katastrofa za slovensko podeželje v času priprave skupne kmetijske politike 2021-2027.

Vprašanje nadaljnje politične usode kmetijske ministrice sicer odmeva tudi v luči boja za predsedniško mesto DeSUS. Pivčeva bo namreč na januarskem kongresu izzvala trenutnega prvaka stranke Karla Erjavca. Ta je v ponedeljek dejal, da odločitev o njeni usodi prepušča Šarcu. “Vemo, da ima zelo visoke standarde,” je ob tem dodal. (sta/ured)

Št. komentarjev: 8
 1. Dado pravi

  Sami umazani lopovi v tej vladi, od prvega do zadnjega! Šarec in njegova LMŠ nikoli več ne bosta naplahtali volivcev! Nikoli!!!

 2. Re gornjemu pravi

  Prav imaš, tudi JJ in njegova falanga ne

 3. Muco pravi

  Saj, bo pa “tamali” iz “murgeldorfa” naštimal novega štabnega norčka…..”butalodorfci” bojo pa to kupili….ha, ha,…

 4. mirror pravi

  Ko sklonjen nad mizo trudoma preštevaš denarce za svoj žep, te začne boleti hrbet in imaš lahko hude posledice. Ravno to se je zgodilo naši ubogi ministrici za kmetijstvo. Upajmo, da ne bo potrebna operacija in da bo dobila primerno odškodnino za bolečine, ki izhajajo iz tega dela..

 5. haapy yack pravi

  hoj
  Torej bo dobila terapijo, PBES, skupinske vaje, termoterapijo, trakcijo – LSH.
  Najbolj v termah Topolšica. Tam je lastni Rigelnikov sin.
  boditevcvetju

 6. bruh pravi

  ajd…nič ne bo…….kućaNOVA MAFIJSKA smrdeča levičarska svi nja je vedno nedotakljiva….četudi kolje in krade milijone……v če pa krade le nekaj jutijev pa …ajd..bodimo resni……..

 7. bruh pravi

  seveda čestitke taksistom…če po vas pljuvajo iz bande 571 smrdečih nestrpnih ku rb, pomeni , da ste na pravi strani in ne na strani režima…..

 8. bruh pravi

  bo pa zanimivo opazovati, če je vsaj avstrija pravna država, z razliko od kućanovega mafijskega slovenistana……..upajmo, da skrajno nestrpni uvoženi levičarki (in torej ji je ovde vse dovoljeno, tudi mimo VSEH zakonov) vzamejo ….upajmo,,da na koncu pristane v isti skupini kot islamki zverinski borci…..ona je prepičana, da je drugačna ker je skrajna levičarka…ajd..bodimo resni,..nestrpnost, zločinskost je povsod enaka…..ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen