Mrtvi v napadu na vojaško oporišče v Nigeriji

0

V napadu islamskih skrajnežev na vojaško oporišče v Nigru v bližini meji z Malijem je v torek umrlo 71 nigrskih vojakov, je v sredo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo nigrsko obrambno ministrstvo.

Napad na zahodu države je najhujši napad na nigrsko vojsko, odkar je ta leta 2015 začela boj proti islamskim skrajnežem. Po navedbah obrambnega ministrstva je napad poleg smrtnih žrtev zahteval še 12 ranjenih in več pogrešanih. Ocenjujejo, da je napad izvedlo “več sto teroristov, oboroženih s težko oborožitvijo”.

V napadu naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa umrlo tudi 57 napadalcev. Isto vojaško oporišče je bilo tarča napada tudi julija letos. Odgovornost za julijski napad, ki je zahteval 18 smrtnih žrtev med vojaki, je prevzelo Zahodnoafriško krilo Islamske države (ISWAP).

Zaenkrat še ni znano, katera od skupin islamskih skrajnežev v Nigru je izvedla tokratni napad. Visoko število smrtnih žrtev naj bi bilo predvsem posledica tega, da je po napadu prišlo do eksplozij streliva in goriva.

Na zahodu Nigra je bila poleg tega v ponedeljek tarča napada vojaška postojanka, pri čemer so bili ubiti trije vojaki in 14 skrajnežev.

Nigrska vojska se na jugu na meji z Nigerijo bori proti oboroženim pripadnikom skupine Boko Haram, na zahodu v bližini meje z Malijem in Libijo pa proti zaveznikom skrajne skupine Islamska država.

Nigrski predsednik Issoufou Mahamadou je zaradi napada skrajšal obisk na varnostni konferenci v Egiptu in se vrnil v Niger, je na Twitterju objavil urad predsednik. Ta bo danes tudi vodil sejo nacionalnega varnostnega sveta.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zaradi napada na začetek prihodnjega leta preložil za prihodnji teden napovedano srečanje v francoskem kraju Pau na jugozahodu države, kjer naj bi pet predsednikov držav Sahela govorilo o varnosti v regiji.

Niger je član protidžihadističnih sil petih držav, znanih kot G5, ki so jih ustanovili leta 2014. Poleg Nigra so v G5 še Burkina Faso, Mali, Mavretanija in Čad.

Na območju Sahela je vse od začetka vojaških akcij islamskih upornikov na severu Malija leta 2012 doslej umrlo več tisoč civilistov in vojakov. Konflikt se je nato razširil na osrednji Mali ter sosednji državi Burkina Faso in Niger. Francija je v okviru operacije Barkhane za pomoč lokalnim vladnim silam v regijo napotila 4500 vojakov, a se napadi kljub temu nadaljujejo. Nemčija ima v Maliju do 1100 vojakov. Z osmimi vojaki je v Maliju prisotna tudi Slovenska vojska. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen