Finska dobila najmlajšo premierko na svetu, to je 34-letna socialdemokratka Sanna Marin

0

Finski parlament je danes za novo premierko potrdil Sanno Marin. Socialdemokratka, ki je s 34 leti postala najmlajša premierka na svetu, je dobila 99 glasov podpore, 70 poslancev je bilo proti. Marinova bo še danes prisegla pred predsednikom države Saulijem Niinistöm.

V novi finski vladi bodo na skoraj vseh ključnih položajih ženske.

Stranka centra, druga največja koalicijska stranka, je odločila, da bo 32-letna vodja stranke in dosedanja ministrica za gospodarstvo Katri Kulmuni v novi vladi vodila finančno ministrstvo. Resor bo zamenjala s strankarskim kolegom Miko Lintiläjem.

Finsko vladajočo koalicijo poleg socialdemokratov in stranke centra sestavljajo še Zeleni, Levica in Švedska ljudska stranka, ki je stranka švedske manjšine. Vse koalicijske partnerke razen socialdemokratov vodijo ženske.

Marinova, ki je zdaj namestnica predsednika socialdemokratov, bo vodenje stranke od dosedanjega premierja Anttija Rinneja predvidoma prevzela junija prihodnje leto.

Finski socialdemokrati so Marinovo za kandidatko za premierko izbrali v nedeljo zvečer, potem ko je zaradi spora z najpomembnejšimi koalicijskimi partnerji prejšnji teden odstopil premier Antti Rinne.

Na Finskem pod novo premierko ni pričakovati večjih sprememb politike, saj se je koalicija o programu dogovorila ob začetku mandata. A Marinova je še dala vedeti, da ne bo vse po starem. “Čaka nas veliko dela za ponovno pridobitev zaupanja,” je dejala novinarjem. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen