Erdogan in Trump ob robu vrha Nata na dvostranskem srečanju

0

Ameriški in turški predsednik Donald Trump in Recep Tayyip Erdogan sta se danes ob robu vrha zveze Nato v Londonu sešla na dvostranskem srečanju. Kot so sporočili iz Bele hiše, sta v pogovorih izpostavila, da je pomembno, da Turčija izpolnjuje svoje obveznosti do zavezništva. Erdoganov tiskovni predstavnik je srečanje označil za zelo produktivno.

Bela hiša je še sporočila, da sta Trump in Erdogan govorila tudi o dvostranskem trgovinskem sporazumu, regionalnih varnostnih vprašanjih in energetski varnosti.

Odnosi med Washingtonom in Ankaro so v zadnjem času napeti, med drugim so jih skrhali konflikt v Siriji, turški nakup ruskega protiraketnega sistema S-400 in sprejetje resolucije v predstavniškem domu ameriškega kongresa o genocidu nad Armenci. ZDA se bojijo, da bo Rusija preko radarjev protiraketnega sistema prišla do podatkov o ameriških vojaških letalih F-35.

Ameriški in turški predsednik sta se nazadnje sešla sredi novembra v Washingtonu. Trump je takrat Erdogana pohvalil. Tudi danes je na vrhu Nata dejal, da ima zelo dobre odnose s Turčijo in Erdoganom. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen